Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel, Erzincan Üniversitesinde düzenlenen “Mühendislik, Fen Bilimleri ve İnovasyon” konulu konferansa katılarak öğrencilere bilgi paylaşımında bulundu.

Erzincan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bilim Dünyası Gençlik Kulübü tarafından Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Polat, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Çelik, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Karabey, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Kadıoğlu, Genel Sekreter Prof. Dr. T. Abdulkadir Çoban, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

ARTIK MAKİNELERİ GÖRECEĞİZ EL EMEĞİNE GEREK KALMAYACAK

Dünya ekonomisindeki değişimlerden bahseden Çengel, insan emeğinin yerini önce makinelere, sonra da robotlara bıraktığını kaydetti. Oxford Üniversitesinin yaptığı araştırmalara göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde, insan emeğine gereksinim duyan bazı sektörlerde, insanların yerine robotların ve makinelerin kullanılacağını anlatan Çengel, bazı mesleklerin yok olacağını söyledi. Çengel, “Terapist, diş hekimi, spor uzmanı, din adamı, kimya mühendisi, editör… Bunlar sağlam ve kalıcı meslekler, ama muhasebeci, tele pazarlamacı, makinist gibi mesleklerde ise makineleri göreceğiz, burada insan emeğine gerek kalmayacak” dedi.

BÜGÜN DÜNYANIN EN BÜYÜK TEKNOLOJİ FİRMALARI YÜKSEK MAAŞLI ÜRETKEN BEYİNLER ARIYOR

Günümüz dünyasında bilginin hızlı bir şekilde gelişip, yaygınlaştığını aktaran Çengel, eğitime ve bilgiye yatırım yapan kesimlerin zenginleştiğine vurgu yaparak Türkiye’nin de bir an önce yüksek teknolojili ürünleri üretimini yapması gerektiğine dikkati çekti. Çengel konuşmasını şu sözlerle devam ettirdi: “Bugün Gana ve Güney Kore arasındaki kişi başına düşen milli gelir farkı 6 kat. Çünkü Güney Kore 1960’larda eğitime ve teknolojiye yatırım yaptı. Gana ise bunu gerçekleştiremedi. Diğer taraftan ‘yüzde 100 yerli malı ürün’ diyorlar. Böyle bir şey yok. Teknoloji dünyasında böyle bir kavram kesinlikle kalmadı. Ürüne bakıyorsunuz bir parçası Almanya, bir parçası Japonya, bir parçası Çin. Ama şirket bu ürünü geliştirdiği için o ülkenin ürünü olarak anılıyor. Bugün dünyanın en büyük teknoloji üretimi yapan firmaları ülke ülke dolaşarak, yüksek maaşlarla üretken beyinler arıyorlar.”

Gerçekleşen konferansın ardından Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Karabey tarafından Çengel’e Erzincan Üniversitesi Logosunun bulunduğu Çini tabak hediye edildi.