AK Parti Erzurum Milletvekili ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Genel Sekreteri Adnan Yılmaz, 18 Ekim Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bağımsızlık günü vesilesiyle bir kutlama mesajı yayınladı.

Yılmaz mesajında şunları kaydetti; “Türkiye ve Azerbaycan tek millet, iki devlettir. Dinimiz bir, dilimiz bir, kültürümüz birdir. Tarihimizde de çok benzeyen, kesişen noktalar vardır. Ekim ayı bunların başında gelir. Ekim ayı, hem Türkiye için önemli hem Azerbaycan için önemli. 29 Ekimde biz Cumhuriyet Bayramı’mızı kutluyoruz, 18 Ekimde ise Azerbaycanlı kardeşlerimiz bağımsızlık günlerini kutluyor. Her iki ülke de geçtiğimiz yüzyılda çok sıkıntılar çekti, çok zahmetli günler geçirdi ama hamdolsun, bugün Türkiye Avrupa’nın, Azerbaycan ise Güney Kafkasya’nın parlayan yıldızıdır.

Azerbaycan Devleti 1918 yılında bağımsızlığını kazanmıştı ama Bolşevik Rusya’sı maalesef bunu hazmedemedi ve 27 Nisan 1920’de Azerbaycan Millî Hükümetini işgal yoluyla devirdi. Bolşevik hâkimiyetin ilk günlerinden itibaren Azerbaycan’ı zorlu ve sıkıntılı bir süreç bekliyordu. Bolşevik Hükûmeti bir yandan kitlesel tutuklamalar ve katliamlar yapıyor, bir yandan da Azerbaycan petrolünü hoyratça kullanıyordu. Azerbaycan halkına ise maalesef sefalet ve yoksulluk kalıyordu. Bu durum yetmiş yıl kadar devam etti.

1980’li yılların ortasından itibaren Sovyet Birliği’nin iktisadi, siyasi ve manevi hayatındaki sıkıntılardan sonra Azerbaycan’da da millî düşünceler ve kendine dönüş fikri güçlendi. Yıllar boyu millî servetinin talan edilmesine, millî ve dinî hislerinin tahkir edilmesine isyan eden Azerbaycan halkı güçlü bir iradeyle ayağa kalktı; önce gruplar hâlinde, sonra şehirler hâlinde, daha sonra da topyekûn bir direniş gösterdi ve bu direnişin ilk işaretleri itiraz mitingleriydi. İlk miting 19 Şubat 1988’de oldu, daha sonra Kasım ayında Azerbaycan’ın neredeyse bütününü kapsayan gösteriş ve mitingler ile bir halk harekâtı başladı. Nihayet 18 Ekim 1991 tarihinde Sovyet Hükûmeti de Azerbaycan’ın bağımsızlığını kabul etmek zorunda kaldı. Daha sonra Mecliste yapılan oylamada Azerbaycan’ın bağımsızlığı oy birliğiyle kabul edildi. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki bağımsız Azerbaycan Hükûmetini tanıyan ilk ülke Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Azerbaycan zengin doğal gaz kaynaklarıyla ve petrol kaynaklarıyla kısa zamanda toparladı ve 1990’lı yılların başından itibaren güçlenmeye başladı.

2011 yılındaki IMF değerlendirmesine göre, son yedi yılın en fazla büyüyen ülkesi Azerbaycan’dır. İşsizlik oranı %91’den %50’lere, bugün itibarıyla %6’lar noktasına düşmüştür.

Geçtiğimiz ay temeli atılan TANAP Projesi’yle hem Azerbaycan hem Türkiye, dünyaya enerji üzerinden bir barışa vesile olacaktır.

Azerbaycan’ın güçlenmesinden hep gurur duyduk. Çünkü Türkiye’yle Azerbaycan tek millet, iki devlet ama tek yürektir.

Bu vesileyle Azerbaycanlı kardeşlerimizin 18 Ekim Bağımsızlık Günü’nü kutluyorum. Azerbaycan’ın yüz yıllık bağımsızlık meşalesinde çok önemli roller üstlenmiş olan ve "Yükselen bayrak bir daha inmez." diyen Mehmet Emin Resulzade’yi, Kafkas İslam Ordusu’nun kahraman komutanı Nuri Paşa’yı, 1991’de yeniden bağımsızlığını kazanan Azerbaycan’ın ilk Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey’i, Türkiye’yle Azerbaycan arasındaki ilişkiyi "Tek millet, iki devlet." özdeyişiyle sembolleştiren modern Azerbaycan’ın mimarı Haydar Aliyev’i ve isimsiz kahramanlarımızı, şehitlerimizi rahmetle ve gazilerimizi minnetle anıyorum.”