Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’nın desteklediği ve Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yürütülen, “Erzurum`daki Doğal Su Kaynaklarından İzole Edilebilen Mikroalglerden Biodizel Üretimi Projesi” tüm hızıyla devam ediyor.

Yaklaşık 6 aydan beri devam eden çalışmalar kapsamında, alglerin üretimi ve bilimsel çalışma için üniversite yerleşkesine 135 metrekare polikarbon sera kurularak, özel üretim sistemi oluşturuldu. Öğretim üyeleri tarafından Tortum Gölü`nden toplanan mikroalgler, laboratuvar ortamında bazı işlemlerden geçirilerek, adaptasyonu sağlandı. Ardından seraya alınarak, ısısı, beslenmesi ve bakımı yapılan alglerin burada çoğalması ve büyümesi sağlandı. Seranın camlarının mercek özelliği sayesinde az enerjiyle yüksek sıcaklık elde edilen alanda, mikroalglerin üretiminde başarılı olundu. Mikroalglerin laboratuvar ortamında yağı alınarak, çevreye çok daha az zarar veren biyodizel üretilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yrd. Doç. Özden Fakıoğlu, Erzurum ilindeki akar ve durgun su kaynaklarından elde edilen Fitoplanktonlardan biyodizel üretmeyi amaçlayan projede, çeşitli göl ve nehirlerden de örnekler alındığını belirterek, projenin başlaması ve işleyişi hakkında bilgiler verdi.

Projeyle hem sadece turizm amaçlı kullanılan Tortum Gölü’nden akaryakıt üretilerek, ekonomiye kazandırılması sağlanacak hem de ağır tonajlı araçlarda kullanılan 10 numaralı yakıtların sucul canlılara verdiği zararlar önlenecek. Ayrıca Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından bölge halkına yönelik kurslar düzenlenerek, göl ekonomiye kazandırılacak.

Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, sorumlu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özden Fakıoğlu, araştırmacılar Mine Köktürk, Fatih Korkmaz ve Harun Arslan alglerin izolasyonu, çoğaltılması ve biodizel eldesinde çalışmalarını sürdürüyorlar.