Atatürk Üniversitesi AtademiX ile ücretsiz eğitimlere başlıyor…

Atatürk Üniversitesi, akademik birikimini toplumun hizmetine sunma misyonunun bir gereği olarak Açıköğretim ve Uzaktan Öğretim teknik altyapı ve tecrübesiyle Türkiye’nin herkese açık ilk kurumsal ücretsiz ders platformu AtademiX projesini başlattı.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, projeyle ilgili yaptığı basın açıklamasında, öncelikle Atatürk Üniversitesi’nin kurulduğu günden beri bölgesine, ülkesine ve insanına hizmet eden bir üniversite olduğunu, yetiştirdiği ve mezun ettiği öğrencilerle gerek Türkiye’de gerekse yurtdışında bu misyonunu devam ettirdiğini vurguladı. Rektör Koçak, Almanya’daki çift diploma olan ATAFOM projesinden sonra yine Türkiye’de kurumsal anlamda ilk olan farklı bir programı tanıtmaktan mutluluk duyduklarını belirterek şöyle devam etti; “Üniversiteler, bölgesine ve insanlığa hizmet eden, birikimlerini de insanlığa sunan kurumlardır. Bizde bugün kendi birikimimiz olan ve başlangıçta 4 program ile başlayacağımız yeni bir açılımı sizlere sunmak istiyoruz. İlk başlattığımız programlar Türkiye’ye yönelik. Ama bu programlar içerisine önümüzdeki günlerde İngilizceyle birlikte bütün dünyaya açılmayı istiyoruz ve açılacağız. Buradaki program kitlesel çevrimiçi açık ders programı. Belli sürelerde online olarak dersler alınacak. Başlangıçta bizim öğretim üyelerimiz, daha sonra bu konuda yetkin olan gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından hocalarımızın katılacağı bir program. Bu projenin ülkemize ve üniversitemize hizmet edeceğini düşünerek hayırlı olmasını diliyorum”

ÜCRETSİZ DERSLER BAŞLIYOR

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Karaman, projenin detayları hakkında bilgi vererek; Yunus Emre`nin " Paylaştığın senindir, biriktirdiğin değil, " felsefesi ile başlayan AtademiX projesinde ilk olarak; Osmanlı Türkçesine Giriş, Arapça`ya Giriş ve Bioistatistiğe Giriş derslerinin verileceğini söyledi.

İlerleyen dönemlerde Nükleer Enerjiden Kriminolojiye, Kriz Yönetiminden Grafik Tasarıma, Cilt Bakımından Stratejik Yönetime kadar ulusal ve uluslararası alanlarda farklı ilgi gruplarına yönelik derslerinde sunulacağını belirten Karaman, dersleri Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinin yanı sıra farklı kurum ve kuruluşlardaki alan uzmanları, AtademiX üzerinden verebileceklerini de ifade etti.

AtademiX`te derslerin Internet üzerinden çeşitli ders materyalleri ve alıştırma/uygulamalar yardımıyla işleneceğini de dile getiren Selçuk Karaman, “Programda yer alan dersler; ders notlarının yanı sıra, sunular, etkileşimli videolar, tartışma forumları, ödevler ve ders sonu projeleriyle aktif katılımı destekleyecek şekilde düzenlendu. Ayrıca derslerin önemli bir bölümünü kapsayan canlı dersler sayesinde bireyler, ders öğretim elemanı ve dersi alan diğer bireyler ile birebir etkileşim imkânına sahip olabilecekler.

AtademiX`in mobil uyumlu ara yüzü sayesinde bilgisayarın yanı sıra mobil cihazlar ile de takip edebilecek. AtademiX`te alınan dersler tüm başarı ölçütlerinin yerine getirilmesi halinde katılımcılara online bir sertifika verilecektir” diye konuştu.

ATADEMİX’TE DERSLERE KİMLER KATILABİLİR

AtademiX`te dersler farklı öğrenim düzeyine sahip, isteyen herkesin katılımına açık olduğunu ifade eden Karaman, konuşmasını şöyle sürdürdü. “İnternet sayfasında yer alan kayıt tarihlerinde kayıt yaptıran herkes bu programdan yararlanabilecek.

AtademiX için alanında uzman kişiler tarafından hazırlanacak çeşitli derslerden, bireyler istediğine katılarak akademik ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunabilecekleri belirtildi.

Bunun yanı sıra AtademiX`te yer alacak dersler, tüm dünyadan katılımcılara açık olacağı için Türkiye`nin ve Dünya`nın farklı şehirlerinden katılımcılarla aynı sınıfta yer alabilecek, ödev ve projelerde beraber çalışma imkânına sahip olacaklar. Bunun yanı sıra katılımcılar, alanında dünyaca ünlü kişilerin bilgi ve deneyimlerinden faydalanabileceklerdir.”

AtademiX ile ilgili olarak daha detaylı bilgi almak ve kaydolmak için http://atademix.atauni.edu.tr adresine başvurabileceği belirtildi.