Aziziye Belediyesi, Erzurum tarihi açısından büyük önem arzeden değerli bir eseri okuyucularıyla buluşturdu.

Tarihe 93 Harbi olarak geçen 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı’nı öncesi ve sonrası ile ele alan “93 Harbi - Aziziye Şahlanışı” kitabı Aziziye Belediyesi Kültür Yayınları arasında çıktı. Hafta sonu “Erzurum Tarihine Yürüyor” adlı yürüyüşe katılan binlerce Erzurumlu‘ya Aziziye Belediyesi tarafından kurulan stantlarda dağıtılan kitap, büyük ilgi gördü. Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, kitabın Erzurum’da Rusların yaptığı büyük saldırı ve işgalleri, Erzurum’un bu saldırı ve işgallerden nasıl etkilendiğini gözler önüne serdiğini söyledi.

“Son iki yüzyıllık tarihimizde, üç temel olay ile Erzurum’u Türk ve Dünya tarihine taşımıştır.” diyen Başkan Orhan, “Bunlardan birincisi Gazi Ahmet Muhtar Paşa Erzurumluların şahlanışı ile özdeşleşen 93 Harbi. İkincisi yüreğimizin bir sızı olan Sarıkamış Harekâtı. Üçüncüsü de Milli Mücadele kararının alındığı ve Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi’dir.” dedi.

GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN NESİLLER, GELECEKLERİNİ İNŞA EDEMEZLER

Aziziye Belediyesi olarak, Erzurum tarihinin en şanlı sayfalarından birisi olan, tarihe 93 Harbi olarak geçen, 1877-1878 Osmanlı Rus Harbinin Doğu cephesinde meydana gelen olayları öncesi ve sonrası ile gündeme taşıma düşüncesiyle kültür serisinin ilkini bu tarihi zaferi konu alan kitapla başlattıklarını kaydeden Başkan Orhan, şunları söyledi: “Şu bir gerçek ki, geçmişini bilmeyen ve geçmişinden ders almayan nesiller geleceklerini inşa edemezler. Mazisini unutan ve sırtını mazisine dönen insanlar başka milletleri taklit ederek kimliklerini kaybetmiş ve köleliğe mahkum olmuşlardır. Unutmayınız, unutmak felâkettir. Tarihe yön veren, tarihin akışını değiştiren bir milletiz. Bununla övünmemek, bunu anlatmamak, bunu inkâr etmek mümkün değildir. Destanlaşmış bir tarihimiz var. On asır, yani bin yıl, bir “Cihan Devleti” olarak dünya siyasetine yön vermişiz... O asırlara “Selçuklu Asırları, Osmanlı Asırları” denmiştir. Ecdadımızı savaş meydanlarında yenemeyenler, toplum içerisine attıkları bizim değerlerimize ters düşünce akımları ve ayrımcılık gibi fitne ateşleriyle kargaşa ve kaos çıkarmış, Osmanlı bayrağı altında yaşayan farklı dil ve dinden insanları birbirlerine düşürmüş veya antlaşma masalarında politik oyunlarla, antlaşma metinlerine koydukları kritik maddelerle, siyasi manevralarla bir “Cihan Devleti” olan Osmanlıyı tarih sahnesinden silmişlerdir. Bu kitapta Emperyalist Avrupa Devletleri ve ezeli düşmanı Rusya’nın Osmanlı devletini antlaşma masalarında hangi oyunlarla yok etmeye çalıştıklarının örneklerini de okuyacaksınız. Bildiğiniz gibi 1877-1878 Osmanlı Rus Harbinin iki cephesi vardır. Bu cephelerden Batı’daki meşhur Plevne savunması, Doğu’daki de Aziziye şahlanışıdır. Bu kitap doğu cephesinde meydana gelen muharebeleri, dönemin Erzurum’unun sosyal ve ekonomik yapısını da gözler önüne seren, bize unutmamız gereken olayları yansıtan tarihin bir aynası olacaktır.”

ERZURUM TARİHİNE VE KÜLTÜRÜNE BÜYÜK HİZMET

Başkan Orhan, sözlerine şöyle devam etti: “Aziziye Belediyesi olarak, ilçemizin fiziki yapısında yaptığımız atılım ve çalışmaların yanı sıra özelde ilçemiz, genelde ilimizi ilgilendiren tarih ve kültür eserleriyle halkımızın düşünce dünyasına da katkıda bulunmayı hedef ediniyoruz. Belediyeler sadece ismini taşıdıkları ilçenin alt yapısına ve sosyal dokusuna fiziki yatırımlar yaptığı gibi, geçmişin örneklerini günümüze ve bilhassa genç kuşaklara taşıyarak geçmişle gelecek arasında köprüler kurmakla da görevlidirler. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef gösterdiği “Yeni Türkiye”nin geçmişinden ders ve hız alarak geleceği kuracak olan yeni nesillerin manevi dünyaları ve fikri yapılarının güçlendirilmesi ile gerçekleşecektir, diye düşünüyoruz. Geleceğimiz ve umudumuz olan gençlerimiz tarih yazan ve tarihe yön veren bir milletin çocukları olduğunun farkında ve şuurunda olan insanlar olmalıdırlar diye düşünüyoruz. Bu gençliğin ellerine, onları mazileriyle buluşturacak, ecdadıyla tanıştıracak, dedelerinin fedakârlıklarını anlatacak eserler vermeliyiz. Gençliğimiz tarihiyle yüzleştikçe, yapılan hatalardan ve doğrulardan dersler çıkardıkça geleceğe doğru daha emin adımlarla ilerleyecektir. Aziziye Belediyesi olarak, gençliğimize 2023 hedeflerine doğru yürürken yardımcı olmak amacıyla kültürel destek vermeyi bir görev biliyoruz. İnanıyoruz ki gençliğimiz damarlarında bizleri 2023 taşıyacak kan ve heyecan hala taptaze ve dipdiridir. Şairin dediği gibi; ‘Ecdadımın heybeti mâruf-i cihandır / Fıtrat değişir sanma bu kan yine o kandır.’ O kanı ve ruhu harekete geçirecek bu eseri sizlere sunmaktan son derece mutluyuz.”