Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen “Bölgesel Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Toplantısı-II”, Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde, Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, öncelikli olarak misafirlere Atatürk Üniversitesi hakkında bilgiler verdi. Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin, bulunduğu konum itibari ile bölgeye hizmet ve Türkiye’nin hem Doğu’ya hem de Kafkasya’ya açılmasında öncülük eden bir üniversite olduğunu belirtti.

Bölgesel Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Toplantısı gibi önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Rektör Koçak şöyle konuştu; “Uluslararasılaşma adına bugün bu toplantıya ev sahipliği yapacağız. Her üniversitenin kendilerine göre politikaları var özellikle yerelden kurtarılma, yerelleşmeden kaçınma, hem üniversiteler hem de ülke geneli için çok önem arz eden bir dönemde yaşıyoruz.

Türkiye’nin bilişimi kendisine ait potansiyelini geliştirmesi adına ve bu potansiyeli dost ve kardeş üniversitelere aktarması adına, birkaç kuruluşun içinde yer aldıklarını da hatırlatan Koçak, “Uluslararası öğrenci adına, hep öğrenci gönderen bir ülke olmamalıyız. Orta doğu ve Arap dünyası bu noktada önemli kaynaklar. Eğitim ve öğretim için Batıyı, Amerika’yı, Avrupa’yı tercih edenlerin yönlerini Türkiye’ye çevirmesi adına bize de çok sorumluluklar düştüğünü ifade etmek istiyorum. Coğrafi sınırların olmadığı bir dünyada yaşarken, tercih edilebilir kriterlerin artması gerekiyor ki öğrencileri de bizi tercih etsin. Bu yüzden bu panel bizlere çok çok faydalı olacak ve ufkumuzu daha da açacaktır” dedi.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ise Türk Yükseköğretim sisteminin son yıllarda fiziksel alt yapı genişlemesinin yanında, batının marka üniversitelerine transfer ettiği nitelikli bilim insanlarıyla güçlendirdiği bilim arzı nedeniyle dikkat çekici bir cazibe merkezi haline geldiğini belirterek, bunu bizim çok fazla fark etmediğimizi ancak yurtdışında daha çok fark edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Günay; Bu kimlik algısının yaygınlaşmasında sayıları hızla artan yabancı öğrenciler önemli bir rol oymaktadır. Türk üniversitelerine yönelen ve Türkiye’nin doğal kültür elçileri kimliğini de kazanan uluslararası talep beraberinde daha nitelikli bilim insanlarını da Türkiye’ye çekmektedir. Dünyada şu anda 4,5 milyon öğrencinin kendi ülkeleri dışında öğrenim gördüğü bilinmektedir. Türkiye’de yaklaşık 55 bin yabancı uyruklu öğrenci bulunuyor. 15 bin öğrenci ise açıköğretimde var. Bu 55 bin öğrencinin yüzde 80’i devlet üniversitelerinde, yüzde 20’si ise vakıf üniversitelerinde öğrenim görmektedir.

Öte yandan Türkiye, yurtdışına 85 bin öğrenci göndererek dünyada yurtdışına en çok öğrenci gönderen 6. ülke olarak göze çarpıyor. Türk üniversiteleri özellikle Türk Cumhuriyetlerinden gelen öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Ayrıca Balkanlar ve Afrika ülkeleri tarafından da tercih edilmektedir. Türkiye’de okumayı tercih eden uluslararası öğrencilerin büyük bir kısmı, Türkiye’nin dil, tarih ve coğrafya vizyonuna yakın ülkelerden gelmektedir” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay’a üzerinde Atatürk Üniversitesi arması olan plaket hediye etti.

Üç oturumdan oluşan toplantının ilk oturumuna geçildi ve oturum başkanı YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan gelen Lokman Lokmacı, YÖK Uluslararası İlişkiler Birimi üyesi Doç. Dr. Sedat Gümüş ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nde görevli Ali Can Başay, toplantının ilk oturumunu gerçekleştirdi.