Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK tarafından tüketicilerin sorunlarına çözüm olacak önemli bir uygulama başlatıldığını belirten Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay; “İşletmelere tüketicilerin yaşadığı sorunlardan dolayı 10 gün içerisinde cevap verme zorunluluğu getirilmiştir” dedi.

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Bundan böyle işletmeler internet sitelerinin ana sayfasında ”tüketici şikâyetleri” adı altında bir bölüm oluşturmak zorundalar. Yeni uygulama ile iki yüz binin üzerinde abonesi bulunan işletmeciler için geçerli olmak üzere, işletmeler tüketiciye 10 gün içerisinde cevap vermek zorunda olması ve tüketici aynı şikâyeti 2 kez üst üste yaptığında bu şikâyet BTK sistemlerinde görünecek olmasıdır. Tüketici sorunlarının internet ortamında ücretsiz, daha hızlı, kolay ve gerçekten çözüme ulaşması açısından işletmelere yükümlülük getirilen bu uygulama tüketiciler açısından çok önemlidir. Örnek olarak bir GSM şirketi ile sorun yaşayan tüketici, müşteri hizmetlerini aradığında dakikalarca/saatlerce müşteri hizmetleriyle konuşarak sorununa bir çözüm bulamadan telefonu kapatmak zorunda kalıyordu.

Bu düzenleme ile işletmelerin, tüketici şikâyetlerinin çözümü ve önlenmesi amacıyla sundukları hizmetlere ilişkin gerekli tedbirleri alma, şikâyetler sonucu oluşan mağduriyetleri giderme ve benzer durumda olan ancak şikâyetçi olmayan abonelerin de mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda gerekli önlemleri alma zorunluluğu getirilmiştir. İşletmelerin internet ana sayfalarına tüketici şikâyetleri bölümü koyma zorunluluğunun yanında, gelen şikayetlerdeki tüketici mağduriyetlerine bir çözüm bulunamaması halinde, yapılan entegrasyon ile bu şikayetler BTK sistemlerine otomatik olarak düşecek ve o sektörde ki aksaklıklar BTK tarafından gözlemlenecek olmasıyla tüketici mağduriyetleri büyük oranda giderilecektir."