Pasinler Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Avcılık-Atıcılık Derneği Pasinler’in genel avlak statüsüne alınmasından sonra büyük bir avcı göçünün olduğu, bundan dolayı da yabani hayvan yaşamını tehlikeye soktuğunu belirttiler.

Pasinler Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Avcılık-Atıcılık Derneği Başkanı Cengiz Deren yaptığı açıklamada, "4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve bu Kanuna bağlı olarak 14.09.2009 tarihinde 287 sayılı Bakanlık oluru ile yayınlanan Genel Avlak kapsamı ile ilçemiz Kotalı Genel Avlak statüsüne alınmıştır. Buna bağlı olarak bölgenin rahat ve huzurlu bölge olması, diğer bazı bölgelerin keklik avına bu sezon yasak olması nedeniyle ilçemize büyük bir avcı göçü gelmesine sebep oldu" dedi.

Deren, ilçede yapılan kotalı avlanma ile avlak her daim ava açık hale geldiğini ve kekliğin su içme ve yemlenmesine fırsat verilmeyecek şekilde gelen avcılar tarafından baskı altına alınarak vurulduğunu kaydederek, Avlakların yıl itibari ile takibinin yapılmasını, ölçüm ve sayım yapılmasını, farazi envanter yapılmış gibi kota belirlenmemesinin yapılması gerektiğini, 100 ve 250 hektar arazi için bir avcının avlak da avlanması gerekirken avlak tamamen kotalı, kotasız ve köylü tarafından yeterli denetim ve ölçü olmadan avlanmanın yapıldığını söyledi.

Kontrol ve denetim mekanizması yeterli ve zamanında yapılamadığını belirten Cengiz Deren, "Vergi veren ve Alan kartı alan vatandaş kendini her yönüyle haklı görmüş ve keyfiyet kullanarak istediği şekilde avlanma yapılmaktadır. Kota avcılığına dayalı Genel Avlak’ın ilçeden biran önce kaldırılmasını gerekir." diye konuştu.

Dernek Başkanı Cengiz Deren, yapılacak envanter çalışmalarına bölge ve dernek avcılarının katılmalarını, sürdürülebilirlik açısından 2015 yılında ilçe avlaklarının tamamen ava kapatılmasının elzem olduğunu, Milli Parklar ve diğer kontrol görevlilerinin sap ile samanı ayırt etmesini, her yönüyle kanun ve yönetmeliklere uyan avcılarımıza hakarete varan söylemlerinden uzak durmalarını, Dernek avcılarını ve köy muhtarlarını ihbarcı düşünen pozisyondan çıkararak, her kesim ve her kesimin görevleri doğrultusunda hareket etmesini, avcılardan alınan vergi ve alan kartı vs. ücretlerin ava ve doğaya geri dönmesini için Pasinler Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Avcılık-Atıcılık Derneği olarak talep ettiklerini söyledi.