3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çeken Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, ülke genelinde engelli vatandaşların gerek kamuda gerekse özel sektörde daha fazla hak ve imkândan yararlanması için çağrıda bulundu. Meral, engelleri ortadan kaldırmak ve görünür kılmak için her yurttaşın elini taşın altına sokmasını gerektiğine vurgu yaptı.

Yapılan araştırmalar ile birlikte yüzde 68 oranında engelli bireylerin engeline uygun düzenlemelerden yararlanamadığını ya da yönetimler tarafından bu düzenlemelerin yapılmadığını ifade eden Meral, "Ülkemizde engellilerin yüzde 55,7’si sağlık hizmetlerinden yararlanırken, sadece yüzde 12,27’si eğitim, yüzde 5,9’u bakım ve rehabilitasyon hizmetinden faydalanabiliyor. Bu rakamlar ne yazık ki çok aşağı seviyelerde. Ulusal ve yerel yönetimlerimizin bu konuda daha hassas davranmasını istiyoruz. Bir engelli olarak sadece 3 Aralık’ta değil her gün hatırlanmak hakkımız değil mi? Bizde insanız, engelli değiliz farklıyız" şeklinde konuştu.

"12 MİLYONA YAKIN ENGELLİMİZ VAR"

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın 2002 yılı engelli araştırma verilerini hatırlatan Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, 2002 yılında Türkiye’de 9 milyon engelli kişinin bulunduğunu ve 2014 yılında bu rakamın 13 milyona kadar yükseldiğini söyledi. Engelli vatandaşların erişilebilirlik, ulaşım, eğitim, istihdam ve sağlık konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Meral, engelliler arasında okuma yazma oranının çok düşük olduğunu ve engelli kişilerin (çocuk, genç, yaşlı) eğitim, öğretimlerine destek verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Ülke genelinde okuyan öğrencilerin sadece yüzde 4’lük kısmının engelli öğrencilerden oluştuğunu kaydeden Meral, üniversitelerde ise sadece 8 bin engelli öğrencinin okuduğunu ifade etti. Engelli vatandaşların iş ve istihdam konusunda da büyük sıkıntılar çektiğini anlatan Meral, ülke nüfusunun yüzde 12,29’unu engellilerin oluşturduğunu dile getirdi. Bu oranın yüzde 9.70’ini süreğen hastalığı olanlar, yüzde 2,58’ini ise ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engelleri olan kişilerden oluştuğunu anlatan Meral, en fazla engelli nüfusun Marmara bölgesinde bulunduğunu bildirdi. Araştırmaya göre engellilerin çoğunun evli, yüzde 37,7’sinin bekâr ve yüzde 1,6’sının boşanmış durumda olduğunu kaydeden Meral, engellilerin yüzde 84,2’sinin eğitiminin ilkokul düzeyinde olduğunu söyledi.

"SEVGİNİZİ EKSİK ETMEYİN"

Engelli vatandaşların büyük oranda sevgi, saygı ve toplumda bir statüye ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Meral, " Siz gözümüz siz kulağimiz siz kolumuz siz ayağimiz olun. Bizim hiçbir şeyimiz olmuyorsanız bari rahat bırakın. Bize acayip bakmayın, gözümüz olmasa da verilen sevgiyi görebiliyoruz. Kulağımız duymasa da güzel sözleri hissedebiliyoruz. Kolumuz ayağımız olmasa da hayalimizde koşup oynayabiliyoruz. Aklimiz çok şeye ermese de gözlerinizdeki sevgiyi ve nefreti okuyabiliriz. Sevgiyi yüreğinizden eksik etmeyin" ifadelerini kullandı.