Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın finansal desteği ve Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi öncülüğünde, Erzurum için bir ilk olan “İklim Dostu Erzurum: Erzurum İli Karbon Yöntemi ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Ön Çalışması” tamamlandı ve proje kapanış toplantısı Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da düzenlendi.

GTE karbon tarafından yürütülen ve 3 ay süren proje çerçevesinde, Erzurum ilinin uluslararası standart ve kılavuzlara göre karbon ayak izi hesaplandı ve raporlandı. Toplantıda ayrıca, geçmiş yıllarda Erzurum’da enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarında yapılmış çalışmalar da aktarıldı.

Proje kapanış toplantısında konuşan Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeynep Eren, dünyada ve Türkiye`de çevre bilincinin arttığını kaydetti. Doç. Dr. Eren, karbon/sera gazı salınımının fazla olmasıyla birlikte, küresel iklim değişikliklerinin insanlığı tehdit eder boyuta gelmeye başladığını vurguladı.

Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürlüğü olarak Erzurum`da karbon salınımının nedenlerini belirlemek, kurumlar arasında bilgi paylaşımını sağlamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla, söz konusu çalışmayı gerçekleştirdiklerine değinen Eren; “ Sağlıklı yaşam için büyük önem taşıyan çevreyi korumak, sanayileşmeye engel değildir. Sağlıklı bir kent yaşamı için yeşil alanlar çoğaltılmalı ve şehir içi ulaşımda raylı sisteme geçilmelidir. Isınma ve üretimde kömür yerine doğalgaz kullanılmalıdır. Geleceğin sürdürülebilir kentlerinin inşası şüphesiz kentsel karar vericiler ve yerel yönetimler, araştırmacılar, vatandaşlar, özel sektörlerin iş birliği ile ortaya çıkacaktır. Unutulmamalıdır ki çevre koruma faaliyetleri sanayileşme süreçlerine engel değildir, aksime bugün kalkınalım diye görmezden geldiğimiz çevre sorunları, uzun vadede hem toplum sağlığına hem de doğal kaynaklarımıza ve milli servetimize büyük zararlar vermektedir. Yerel ölçekte insan ve çevre sağlığının, global ölçekte ise dünyamızın geleceğinin korunmasını hedefleyen projemizin ileride yapılacak çalışmalar için öncü olmasını dilerim" şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Zeynep Eren’in konuşmasının ardından proje kapanış toplantısı çeşitli sunumlarla devam etti.