Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatan İsrail, Erzurum’da protesto edildi.

Erzurum Sivil Toplum Platformu’nun öncülüğündeki çeşitli STK’ların destek verdiği protesto, Lala Paşa Camiindeki Cuma namazının ardından gerçekleşti. Ellerindeki pankart ve Filistin bayraklarıyla İsrail’e tepki gösteren çok sayıda vatandaş, “Katil İsrail hesap verecek”, “Kahrolsun İsrail” sloganları attı.

Daha sonra basın açıklaması yapan Erzurum Sivil Toplum Platformu Başkanı Mustafa Güvenli, niyetin bütün dünya Müslümanlarına meydan okumak olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bütün dünyada Müslümanlara karşı planlı olarak zulüm, ölüm ve zayıf bırakma faaliyetleri devam ettiriliyor. Bu faaliyetlerin bir parçası olarak işgalci ve lanetli İsrail devleti ilk kıblemizde, Kudüs’ümüzde 3 Müslümanı Mescid-i Aksa’da şehit etti ve içerisine girilmeyi yasakladı. Cuma namazı kılmak için bile Müslümanlar Mescid-i Aksa’ya giremedi ve cumayı mescidin dışarısında kılmak zorunda kaldılar. Niyet belli ve bu niyet bütün dünya Müslümanlarına bir meydan okumadır. İşgal rejiminin baskıları ile Mescid-i Aksa’da 48 yıl aradan sonra ilk defa Cuma Namazı kılınamamıştır. Siyonist İsrail bununla da yetinmemiş, Mescid-i Aksa’nın giriş kapılarına yerleştirdikleri detektörler ile ibadet amacıyla mescide gelen Müslümanları ve cenaze namazı için getirilen naaşların bulunduğu tabutlara bile arama zorunluluğu getirdi. Selahattin’in rüyasının hakikate dönüştüğü, cumalar, Mescid-i Aksa’da yasaklanmaktadır. Müslümanlar kendi yurtlarında işgalci İsrail tarafından esaret altında tutulmak istenmektedir. Bir terör devleti olan İsrail daha önce bütün dünyaya hiç umursamadan seyrettirdiği ölüm ve vahşet fotoğraflarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Dünya Müslümanları, İsrail’in bu tasarruflarına karşı çıkmazsa, işgalci rejimin bundan cesaret alarak atacağı bir sonraki adım, Mescid-i Aksa’dan Müslümanları tamamen men etmek olacaktır.”

İslam ülkelerine de tepki gösteren Güvenli, “Kim Allah’a (CC) ve Resulüne (S.A.V) itaat ediyorsa bilsin ki Kudüs’te ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’da Müslümanların malıdır. Oralarda yaşanan zulümlerin, kıyımların hesabı bizden sorulacaktır. Şairin “Gökte yapılıp yere indirilen şehir” Olarak tanımladığı Kudüs Siyonist İsrail’in işgali altındadır. Davası, İslam cihad ve zulümden kurtuluş olması gereken İslam ülkeleri ise çekişme ve ihtilaflar içerisindedir. Kudüs özgürleşmedikçe, haçlı zihniyeti silinip gitmedikçe; Müslümanlar ellerindekini lanetlilere peşkeş çekmeye devam ettikçe mustazaflara rahat yüzü yoktur” dedi.

Basın açıklamasının ardından İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılan vatandaşlar, dua ettikten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.