Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Erzurum’da bu yıl 6.’sı düzenlenen ve 30 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında açık kalacak Doğu Anadolu Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na katıldı.

Atlas Fuarcılık tarafından organize edilen ve tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 100 firmanın iştirak ettiği fuarda, ETSO’da tanıtım standı açtı. ETSO Başkan Vekili Şevket Demir ve Genel Sekreter Av. Harun Delibaş tarafından temsil edilen ETSO’nun standında ziyaretçilere, “Organik Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı Raporu”, “İl Profili”, “ETSO Haber Gazetesi” ve benzeri yayınlar dağıtıldı. Fuarın açılış töreninde konuşan ETSO Başkan Vekili Şevket Demir, Erzurum’un tarım ve hayvancılık sektöründe “lider il” olma özelliklerini taşıdığını belirterek, bu sektöre bağlı alt sektörlerin il ve bölgede desteklenmesinin, bölge potansiyelinin daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacağını söyledi.

“SEKTÖRE, BÖLGESEL İMTİYAZLAR SAĞLANMALI”

Konuşmasında, hayvancılık sektörünün daha hızlı gelişebilmesi için sektörün girdi maliyetlerinin bölgeye yönelik yeniden düzenlenmesi gerektiğini altını çizen Başkan Vekili Demir şunları söyledi; “Bölgede ilgili iş alanında yatırımların yapılabilmesi için farklı teşvik ve imtiyazların tanınması gerekmektedir. Örnek olarak; yem ve ot fiyatlarının düşürülmesi, üretim-pazarlama aşamasındaki enerji, ulaşım, vergi, sabit maliyetleri sayabiliriz. İlimiz halen geçimini taahhüt ve ticaret diye adlandırdığımız hizmet sektörü ve tarım sektörüyle sağlamaktadır. Ulusal kalkınmayı başarmak için de kırsal ekonomik yapının iki önemli öğesi tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi gereklidir.”

“ETSO, SEKTÖRÜN SORUNLARINI GÜNDEME TAŞIYOR”

Tarım ve hayvancılığın, sanayi ve hizmet sektörüne girdi sağlamak, yeni istihdam alanları oluşturmak, sektörler ve bölgeler arası dengeli kalkınmayı istikrarlı biçimde temin etmek gibi önemli fonksiyonlar yüklendiğini kaydeden Demir, “Türkiye, hem ulusal beslenmesini güvence altına almak hem de ekonomik kaynaklarını harekete geçirmek için çağın gerektirdiği ekonomik önlemleri hızla almak zorundadır. Piyasa ekonomilerinde, iktisadi malların pazarlanmasında önemli fonksiyonları olan oda ve borsalarımız bu görevlerini eksiksiz yerine getirdiği ölçüde ticaret kayıt altına alınacak, vergi kayıpları ve haksız rekabet de önlenecektir. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bütün sektörlerde olduğu gibi tarım ve hayvancılık sektörünün sorunlarını çözümü için çaba gösteriyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl ‘Organik Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı’ düzenledik ve sektörün sorunlarını gündeme getirdik. Aynı şekilde geçtiğimiz Haziran ayında düzenlediğimiz, 2. Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu’nda da tarım ve hayvancılık sektörünün mevcut durumuna ve çözüm yollarına geniş bir yer ayırdık. ETSO olarak ilimizde vazgeçemeyeceğimiz sektörlerin başında gelen tarım ve hayvancılık sektörünün sorunlarını, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da dert edinmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Fuarın açılış töreninin ardından davetliler stantları gezerek yetkililerden bilgi aldılar.