Erzurum halk Sağlığı Müdürlüğü’nce Erzurum’un Köprüköy ilçesinde kuduz vakası nedeniyle hayatını kaybeden 8 yaşındaki Kadir Karaşal’ın hastane süreciyle ilgili olarak yazılı açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada, Köprüköy İlçesi Kayabaşı köyünde 15 Ağustos 2014 tarihinde sahipsiz saldırgan bir köpeğin vatandaşlara saldırması sonucu yaşları 8, 12 ve 21 olan üç kişinin kuduz riskli temas şüphesiyle saat 18:30 da Köprüköy Entegre Hastanesine başvurduğu belirtilerek, “Burada temasa maruz kalanlara yara bakımı, Td aşısı, kuduz aşısı ve aşı takvimi düzenlenerek ileri tetkik ve tedavi için Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilmişlerdir. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde temasa maruz kalan kişilere aynı gün saat 19:55 civarında tekrar yara bakımları yapılarak hayvan kaynaklı kuduz Immünglobülün yapılmıştır.

15.08.2014 tarihinde Köprüköy İlçe Hastanesi Acil Hekimliği tarafından şahıslara ait Kuduz Şüpheli Temas Olgu İnceleme Formu ve Adli raporları düzenlenmiştir.

15.08.2014 tarihinde İlçe Jandarma Komutanlığı’na, Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ihbar yapılarak Kayabaşı köyünde bazı şahısların sahipsiz bir köpek tarafından saldırıya uğradığı ihbarı yapılmıştır. İlçe Jandarma komutanlığı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne durumu bildirmiştir.

16.08.2014 tarihinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekim Neşe Gül OKTAY başkanlığında Kayabaşı köyüne gitmişlerdir. Ekip, köylüler tarafından 15.08.2014 tarihinde silahlı ateş sonucu öldürülen köpeğin başını keserek analiz için Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne göndermişlerdir.

16.08.2014 tarihinde saldırgan köpekten analiz için alınan laboratuvar örneği Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsü’nün 18.08.2014 tarih ve 2794 sayılı raporu ile kuduz yönünden (+) bildirilmiştir.

18.08.2014 tarihinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Köprüköy Belediye Başkanlığına bilgi vererek öldürülen köpeğin uygun bir şekilde gömülmesini sağlamışlardır.

Kadir Karaşal, 112 Acil Hizmetleri tarafından ambulansla Köprüköy ilçe Hastanesine götürülmüştür. Hastanede; Yara Pansumanı, Tetanoz Aşısı, Kuduz Aşısı yapılarak ileri tetkik ve tedavi için Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ambulansla sevk edilmiştir.

Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yara kenarlarına 600 IU, 600 IU IM olmak üzere 1200 IU Immünglobülün uygulanmış olup yara pansumanı yapılmıştır.

Acil uzmanı tarafından vakalar değerlendirmiş, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı tarafından konsülte edilerek yara yerlerine dikiş atılmıştır.

Şahsın 2.doz kuduz aşısı 18.08.2014 tarihinde Köprüköy İlçe Hastanesinde, 3. doz kuduz aşısı 22.08.2014 tarihinde Köprüköy İlçe Hastanesinde, 4.doz kuduz aşısı 29.08.2014 tarihinde Pasinler Aile Sağlığı Merkezinde yapılmıştır.

Ayrıca 29.08.2014 tarihinde Pasinler Devlet Hastanesinde şahsın yara dikişleri alınmış ve yara pansumanı yapılmıştır. Kuduz riskli temasa maruz kalan Kadir Karaşal’a yapılan tüm tedavi ve müdahaleler Sağlık Bakanlığının “Kuduz Korunma ve Kontrol Yönergesi ”ne uygun olarak yapılmış olup Kadir Karaşal’ın yüz bölgesinden yaralanmış olması kuduz hastalığının oluşma sürecini hızlandırmış ve hastalığın ortaya çıkmasına sebep olmuştur.” denildi.

Öte yandan, açıklamada, önceki gün Palandöken İlçesi Abdurrahman Gazi Mahallesinde sahipsiz saldırgan bir köpeğin vatandaşlara saldırması sonucu “Kuduz Riskli Temasa Maruz” kalındığı belirtilerek, “Kuduz Riskli Temasa Maruz kalan vatandaşlara Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Palandöken Devlet Hastanesi Acil servislerinde tedavi ve müdahaleleri yapılmış olup reçete ve aşı kartları düzenlenerek altı 6 vatandaşımız tabucu edilmiş, bir vatandaşımız Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Cerrahi servisine yatırılarak tedavisine devam edilmektedir.” İfadelerine yer verildi.