İş Güvenliği Uzmanı Ömer Faruk Temiztürk, Karaman’ın Ermenek İlçesi’ndeki maden ocağında yaşanan kazanın tek nedeninin ihmal olduğunu söyledi.

Türkiye’nin kanun ve yönetmelik bakımından fakir bir ülke olmadığını ifade eden Temiztürk, şöyle konuştu:

“Teorik olarak, belki de her şeyimiz tamam fakat işin pratik kısmına gelindiğinde durumumuz iç açıcı değil. Bu gibi felaketler başımıza geldikçe biraz daha temkinli yaklaşıyoruz ‘İş Güvenliği’ konusuna. Bu temkinliliğin ne kadar uzun sürdüğü ise gayet açık. Nitekim Soma faciası üzerinden henüz 5 ay gibi bir süre geçti. İş Güvenliği Uzmanları ve İşyeri Hekimlerinin işverene bağımlılığının sürdüğü sürece, kazalarda da bu gibi felaketlerde de ciddi derece de bir azalma beklenmek yanlış olur.”

ERMENEK’TE UMUTLAR BİTMİŞ, MUCİZELER BEKLENMEKTEDİR

Temiztürk, ”TÜİK verilerine veya Maden Mühendisleri Odası tarafından çıkartılan ’Madencilikte Yaşanan İş Kazaları Raporu’ verilerine bakıldığı zaman, madenlerde yaşanan iş kazalarının temel sebeplerinin grizu patlaması, yangınlar ve yaşanan göçükler olarak görüyoruz. Yani maden ocağını su basması, çokta alışık olduğumuz bir konu değil. Denetimlerde veya kontrollerde, kazaların en çok yaşandığı, yukarıda saydığımız kaza oluş nedenlerinin üzerine gidiliyor. Neden? Çünkü konu ile alakalı geçmişe dönük deneyimler mevcut, kaybedilen hayatlar mevcut. Hepimiz eminiz ki bundan sonra, madenlerde görev yapan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi arkadaşlarımız veya yetkili müfettişler bu konuya şuan gösterdikleri ilgiden daha fazla ilgi gösterecekler. Yani artık bir maden de, denetleme sonucunda, sondaj yaptır denmesine rağmen, sondajı yaptırmayıp işe devam edilmeyecek. Karamanın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki madende yaşanan su baskını bundan sonra madenlerde bize bir yol daha gösterecek olan bir musibettir. Maalesef artık madeni su basması ile alakalı da ciddi bir deneyime sahibiz. Su baskını ihtimaline karşın, ilgili yönetmeliklere birkaç madde ekleneceğini düşünmekteyim.” şekline konuştu.

Madenlerdeki çalışma saatlerinin kısaltılmasına da değinen Temiztürk, “Yine kaş yaparken göz mü çıktı diye düşünmeden edemiyor insan. Çalışma sürelerinin kısaltılması şüphesiz ki üretim seviyelerini, dolayısıyla kar oranlarını ciddi düzeyde etkiledi. Bu nedenle işverenin; nereden kısarsam kar edebilirim düşüncesi, göz göre göre ihmaller ile sonuçlandı ve sonuçlanacakta. Yani işveren, devlete baş kaldıramadığından dolayı, çalışanın başını biraz daha eğmiş gibi gözüküyor.” dedi. “Ermenek te umutlar bitmiştir, mucizeler beklenmektedir.” diyen İş Güvenliği Uzmanı Ömer Faruk Temiztürk, “İhmal de ölen çalışanların ailelerine maddi yardımlar yapılıyor ve yapılacaktır, manevi açıdan ise elden hiçbir şey gelmemektedir. Bu kazanın tek bir nedeni var oda ihmaldir. Ortada işvereni maddi açıdan biraz da olsa zorlayacak eksiklikler vardır ve bu eksiklikler göz göre göre giderilmemiştir. Yapılan işin güvenliği, çalışanın sağlığı yine göz ardı edilmiş, kağıt üzerinde prosedürler tamamlanmıştır! Akabinde bu elim olay meydana gelmiştir.” diye konuştu.