Sonbahar ve kış aylarında viral enfeksiyonlar ve soğuk havalar nedeniyle daha sık görülmeye başlayan sinüzit, tedavi edilmediği zaman yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Bekir Sivri, yağışlı ve soğuk havaların başlamasıyla birlikte artış gösteren sinüs iltihaplanmalarına karşı uyarıda bulundu.

Sivri, “Özellikle soğuk, kuru havalar, ıslak saçla sokağa çıkılması ve grip, nezle sonrası tetiklenebilen sinüzitle başa çıkabilmek için birkaç önemli noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Burundan alınan havanın nemlendirilmesini, ısıtılmasını ve temizlenmesini sağlayan sinüsler, kafa kemikleri içinde yerleşen ve ağızları burun boşluğuna açılan havalı boşluklardır. Sinüs dediğimiz bu boşlukların iltihabına sinüzit diyoruz. Sinüzitteki en önemli neden sinüslerin burun içine açılan kanallarında tıkanma ve buna bağlı olarak sinüslerin havalanmasının bozulmasından kaynaklanmaktadır.” dedi.

Sinüzitin genel olarak akut ve kronik (müzmin) olmak üzere ikiye ayrıldığını söyleyen Sivri, şöyle devam etti: "Akut sinüzit yeni oluşan sinüzit anlamına gelir. Uygun tedavi edildiğinde tamamen iyileşir. Ancak kronik sinüzit sinüslerde sürekli bir iltihap anlamına gelir ve tedavisi de zordur. Uzun süreli antibiyotik tedavisi veya ameliyat gerektirebilir. Sinüzit alerjik nezlesi olanların yanı sıra özellikle burunda kıkırdak ve kemik eğriliği, et büyüklüğü olanlarda daha fazla görülüyor. Böyle durumlarda burun içindeki problemlerin ameliyatla düzeltilmesi gerekebilmektedir.” diye konuştu.

Sinüzitin belirtilerinden bahseden Op. Dr. Bekir Sivri, “Burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, zonklayıcı baş ağrısı, göz çevresinde ve yanaklarda ağrı, kafada basınç hissi, öne eğilirken artan yüz ağrısı ve kötü ağız kokusunda sinüzit olma ihtimali yüksektir.” dedi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Bekir Sivri, sinüzitten korunmak için şu önerilerde bulundu:

“Sinüzitte öncelikle kendinizi soğuktan koruyun. Çünkü soğuk bölgesel olarak direnci düşürerek hastalanmayı kolaylaştırır. Islak saçla dışarı çıkmayın. Soğuk havalarda bere takarak çıkın. Grip ve nezle 10 günden fazla sürdüyse mutlaka doktor kontrolüne gidin. Gribal enfeksiyon durumunda burnunuzu açık tutmak için burun spreyleri kullanın. Burun temizliğine dikkat edin. Sık sık burun lavajı yapın

Grip şikayetleri olan insanlarla yakın temastan uzak durmak, sık sık el yıkamaya özen göstermek sinüzit gelişim riskini azaltmaktadır. Sigara, alkol tüketimi, çalışılan ortamın kapalı havasız bir ortam olması sinüziti tetikleyen en önemli nedenlerden. Bulunduğunuz ortam mümkün olduğu kadar havalandırılmalı. Sigaradan uzak durulmalı. Halk arasında sinüzite iyi geleceği düşünülüp uygulanan kimi yöntemler hayati bir takım sonuçlara neden olabilmekte. Sinüzite iyi geldiği düşünülen acı kavun gibi bazı bitkiler buruna sıkılmamalı. Aksi takdirde alerjik reaksiyonlara neden olarak hastanın hayatını kaybetmesine yol açabilir. Bunun dışında burun süratli sümkürülmemeli. Çok şiddetli sümkürmelerde burundaki enfeksiyon kulağa gidebilir. Bu durum ise orta kulak iltihabı ile sonuçlanır.”