Aspesdos antik kentinde mikrofonsuz konser veren ’Tatyan baba’ ve ‘Türkü Paşa’ olarak tanınan TRT Halk Müziği Sanatçısı Raci Alkır, ölümünün 3’ncü yıl dönümünde Ailesi, TRT çalışanları ve sevenleri tarafından mezarı başında anıldı.

MEZARI BAŞINDA DUALARLA ANILDI

Sanatçı Raci Alkır’ın ölümünün 3’ncü yıldönümünde kabri başında anıldı. Anma törenine TRT Erzurum Müdürü Ayça Alemdar, TRT Halk Müziği Sorumlusu Raci Alcan, Alkır’ın oğulları Kadir Alkır, Vahit Alkır, kızları Nesrin Alkır, Kadriye Alkır Çapan, Şenay Alkır Sürbahanlı, yeğeni Nahit Alkır, TRT çalışanları mezarı başında duaların okunması sırasında Alkır’ın ailesi gözyaşlarını tutamadı.

TRT İL MÜDÜRÜ ALEMDAR,"SANAT GÜNEŞİMİZ ’RACİ ALKIR’ İSMİ YAŞAYACAK"

Anma törenine katılan TRT Erzurum İl Müdürü Ayça Alemdar ise, Raci Alkır’ın TRT Erzurum Radyosu Türk Halk Müziği Korosunun kurulmasında büyük emeğinin olduğunu ifade ederek,"TRT Ses Sanatçısı, kaynak kişi, derlemeci, özel bir ses ve çok önemli bir sanatçı Erzurumlu Raci Alkır, TRT’ya sayısız repertuar kazandırdı. Erzurum’u ve Erzurum Türkülerini davudi sesi ile okuyarak hayat verirdi. Büyük değerimiz Raci Alkır’ın aramızdan ayrılışının 3. yıl dönümünde burukluk içinde anıyoruz. Sanat güneşimiz ’Raci Alkır’ ismi yaşayacak. Ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum." dedi.

"SANATIYLA, DURUŞUYLA İYİ BİR DADAŞTI"

TRT Halk Müziği Sorumlusu Raci Alcan ise, Türk Halk Müziği alanında kendine özgü yorumları ile dikkat çektiğini ifade eden Alcan,’Türkü Paşa’ Raci Alkır, Edirne’den Kars’a kadar her yörenin türküsünü okuyarak herkesin taktirini kazanmıştır. ’Tatyan’ tarzını Türk Halk Müziğine kazandırarak halkın kendisine ’Türkü Paşa’ ismini vermiştir. ‘Türkü Paşa’ unvanını hem duruşuyla, hem sanatıyla hak etmişti ve iyi bir Dadaştı. ’Raci Alkır’ isminin manen layık olduğu şekilde şehrimizde uygun görülen bir bulvara, bir caddeye, bir sokağa veya O’nun hizmetleriyle mütenasip kültür ve sanat merkezi olarak değerlendirilebilecek bir binaya verilmesi ile ’Raci Alkır’ ismi yaşatılsın." dedi.

ALKIR’IN UNUTULMAZ ESERLERİ

’Dün gece yar hanesinde’, ’Aya Bak Nice Gider’, ’Beni Sorma Bana Ben Ben Değilem’, ’Bir Postan Ektim Pazı’, ’Bülbül bağa girip yapmış yuvayı’, ’Can bula cananını’, ’Erzurum Kilidi Mülk-i İslam’ın’,’Göç göç oldu, göçler yolu düzilid’,’Hani Yaylam Hani Senin Ezelin’, ’Kadem Bastı Gönül Tahdı (divan)’, ’Seyreyle Güzel Kudreti Mevla Neler Eylerim Kilidi Mülk-i İslam’ın’, ’Tutam Yar Elinden Tutam’, ’Vardım Eşiğine Yüzümü Sürdüm’

RACİ ALKIR KİMDİR?

Raci Alkır 1933 yılında Erzurum’da doğdu. Asıl mesleği terzilik olan Alkır, müzik yaşamına 1955 yılında Erzurum Halk Oyunları Halk Türküleri Derneğinde başladı. 1971 yılında TRT Erzurum Radyosu Halk Müziği Korosuna girerek müzikte profesyonelliğe adım attı. Özellikle Erzurum türkülerine getirdiği yorumuyla dikkatleri üstüne çekti. Taytan Baba ve Türkü Paşası diye anılan Alkır’ın Türk Halk Müziği repertuarına 80 yakın eser kazandırdı. Aspendos da dinleyicilerine mikrofonsuz konser veren Alkır’ın ünü kısa sürede Türkiye’ye yayıldı. Aktif müzik yaşamına 1980 yılında veda eden Raci Alkır’ın derlediği türküler Klasikler adı altında CD de toplandı.