1999 yılında İtalya’nın Greve in Chianti kentinde kurulan Cittaslow Birliği’ne üye olmak için çalışmaları başlatan Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, Uzundere’nin bunu çoktan hak ettiğini inandıklarını belirterek bu birliğin dünyanın çok önemli bir şehir birlikliklerinden biri olduğunu dile getirdi.

Nüfusu 50 bin altında olan kentlerin üye olabildiği uluslararası bir belediyeler birliğine Türkiye’den 9 kentin üye olduğunu, 10. kent olmak için hazırlıklarını başlattıklarını vurgulayan Kaymakam Uzan; “Cittaslow üyelik kriterlerini yerine getirmek için proje ekibi oluşturduk. Bu ekip, üyelik için gerekli 70 kriteri inceleyerek başvuru mektubunu hazırlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Dünya’da 150 Türkiye’de 9 kentin üye olabildiği cittaslow üyeliği Uzundere’nin turizm açısından büyük bir kazanımı olacaktır.” dedi.

UZUNDERE’NİN ÜYELİK İÇİN HAZIRLANDIĞI CİTTASLOW ÜYELİK KRİTERLERİ

1999 yılında İtalya’nın Greve in Chianti kentinde kurulan Cittaslow Birliği nüfusu 50.000 altında olan kentlerin üye olabildiği uluslararası bir belediyeler birliğidir. Birliğe üye olmak için birliğin belirlediği kriterleri gerçekleştirmek için projeler geliştirmek ve uygulamak gerekmektedir. Kentlerin kriterler çerçevesinde yaptığı çalışmalar puanlanmakta ve bir kentin üye olması için 50 ve üzerinde puan alması gerekmektedir. 1999 yılında birliğin belirlediği kriterler, birliğin sadece İtalya veya Avrupa’da değil bütün dünyada yayılması sonucu daha evrensel bir hale getirilmeye çalışılmıştır. Uluslararası Bilim Komitesi tarafından yapılan çalışmanın Birlik tarafından onaylanmasının ardından geçerli olan yeni kriterler ilk aşamada deneme amaçlı bir sene deneme süresine tabi tutulacaktır.