Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Sefer Demir, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı’na konuk oldu.

ETSO Meclis Salonu’nda, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şevket Demir tarafından, ETSO’nun ekim ayı faaliyetleriyle ilgili bilgi verildi. Meclis Başkan Vekili Fehmi Arslan’ın başkanlık ettiği toplantıda daha Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Sefer Demir 6552 sayılı yasayla ilgili bilgiler verdi. Yasanın getirdiği yapılandırma imkanının, borcu olan mükellefler için iyi bir fırsat olduğuna dikkati çeken Demir, ETSO üyelerinin de bu fırsattan yararlanması gerektiğini belirtti.

Erzurum’da 27 binin üzerinde vergi mükellefi olduğunu ifade eden Sefer Demir, 62 bin kişinin vergi borcu olduğunu söyledi. İldeki vergi mükelleflerinin, 1 Ocak 2014’ten bugüne kadar beyan ettikleri verginin yüzde 84’ünü ödediğini dile getiren Demir, Erzurum’da tahakkukun tahsilata oranının hemen hemen her yıl aynı oranlarda gerçekleştiğinin altını çizdi. Erzurum’daki 62 bin vergi borçlusunun, yıllar itibariyle yaşanan birikimden kaynaklandığını anlatan Demir, “Bu rakam belki son 10 yıldan bu yana yaşanan bir birikimin sonucudur. Yani sadece 2013’te, 2014’te vergisini ödemeyenler değil… Onun için sayı biraz yüksek görünüyor.” diye konuştu.

Erzurum’un ülke genelindeki vergi tahakkuku içerisindeki payının binde 17 olduğunu açıklayan Demir, “Oranın düşük olması ilimizin ekonomik yapısından kaynaklanabilir. Ancak, verginin 1 lirası da, 1 milyon lirası bizim için aynıdır.” dedi.

Konuşmasında kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması konusuna değinen Demir, 2011 yılındaki 6111 sayılı yasadan 5 milyon 248 bin kişinin yararlandığını hatırlatarak, yüzde 67’lik tahsilat oranıyla devletin kasasına 26 milyar liranın girdiğini ve bunun çok çok önemli bir rakam olduğunu söyledi.

2011 yılında Erzurum’da 6111 sayılı yasa kapsamında 29 bin başvuru aldıklarını kaydeden Sefer Demir şunları söyledi; “Bu başvurulardan yüzde 47’lik tahsilat oranıyla 76 milyon lira devletin kasasına konulmuştur. Bu da Erzurum için çok önemli bir rakamdır. Yeni yasa kapsamında ise bugüne kadar, yaklaşık 40 günlük sürede, 8 bin 978 kişinin müracaatını aldık. Vergi aslı olarak şimdiye kadar 60 milyon lira taksitlendirdik, 2 milyon 238 bin lira da nakit tahsilat yaptık. Daha 1 Aralık’a kadar da süremiz var.”

Konuşmasında, 6552 sayılı yasanın detaylarıyla ilgili bilgiler veren Demir, toplantının sonunda meclis üyelerinin konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı.