Eskişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 16 Ekim Dünya Gıda Günü münasebetiyle program düzenlendi.

Programda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Salih Söğüt, Her yıl 16 Ekim tarihinin dünyada ve ülkemizde “dünya gıda günü” olarak kutlandığını hatırlattı.

“Birleşmiş Milletler Örgütü 2014 yılının Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı olması sebebiyle bu yıl kutlanacak olan Dünya Gıda Günü temasını “aile çiftçiliği” olarak belirlemiştir” diyen Söğüt, “Yılın temel amacı, açlık ve yoksullukla mücadele ve doğal kaynakların korunması açısından aile çiftçiliğinin öneminin vurgulanmasıdır. Gerçekte, dünya üzerindeki 500 milyondan fazla çiftçi ailesi ile hakim tarım şekli olan aile çiftçiliği dünya gıda güvenliği ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Tarım işletmelerinin yüzde 98’inden fazlasını aile çiftçiliği oluşturmaktadır. Dünyadaki gıda üretiminin yüzde 80’i yine aile çiftçileri tarafından gerçekleştirilmektedir. Büyük tarımsal işletmeler uluslararası politikalardan ve ekonomik durumlardan olumlu veya olumsuz yönde fazlaca etkilenmelerine rağmen aile çiftçiliği bu durumlardan daha az etkilenmektedir. Aile çiftçiliği ve küçük ölçekli çiftçilik küresel gıda güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Aile çiftçiliği gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gıda üretim sektöründe tarımın en etkin unsurlarından biridir. Güvenilir gıda tanımının temelinde sözü geçen tarladan sofraya kadar olan süreçte üretimin tarladaki halkası aile çiftçiliğini ifade etmektedir” dedi.

“DÜNYA GENELİNDE YETERSİZ BESLENEN İNSAN SAYISI 1 MİLYARI GEÇMİŞTİR”

Dünya genelinde yetersiz beslenen insan sayısının 1 milyarı geçtiğini de anlatan Söğüt, şöyle devam etti:

“Bunun büyük çoğunluğunu çocuklar ve genç nüfus oluşturmaktadır. Aile çiftçilerinin açlıkla mücadelede ve gıda güvenliğinin sağlanmasında potansiyellerinin tam olarak anlaşılabilmesi için onlara yeterli imkânlar sağlayan politikaların yürütülmesi gerekmektedir. Bu anlamda aile çiftçiliğinin tarım sektörüne katkısını yadsımak mümkün değildir. Bakanlığımızın gıda sektörü ve aile çiftçiliği ile ilgili yürüttüğü pek çok proje ve çalışması mevcuttur. Bu kapsamda ilimizde 950 si üretim, 3 bin 180’i toplu tüketim ve 3 bin 400’ ü satış işletmesi olmak üzere 7 binin üzerinde gıda işletmesi faaliyet göstermektedir. Kanun, mevzuat ve Bakanlığımızın talimatları gereğince 2013 yılında 6 bin 250 işletmede denetim yapılmışken bu sayı 2014 yılının ilk dokuz ayında beş bini geçmiştir. Her tüketici bir denetçi anlayışı ile 2009 yılından beri hizmet veren Alo Gıda 174 hattına 2014 yılında gelen 800 şikâyet değerlendirilmiş ve gerekli tedbirler alınmıştır. Bizler de Eskişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak aile çiftçiliğine gereken önem ve desteğin verilmesi için her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğumuzu burada bu vesileyle ifade etmek isterim.”

Program, İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi Personeli Ziraat Mühendisi Funda Dönmez’in çiftçilikle uğraşan aileler için hazırladığı “Aile Çiftçiliği” ve Gıda Mühendisi Ufuk Şentürk’ün üreticilere yönelik “Sağlıklı Süt Üretimi ve Süt Hijyeni” konulu sunumlarını yapmalarının ardından sona erdi.