Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, 2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkentliği Ajanası’nın son toplantısını yaparak, görev süresinin tamamen sona erdiğini açıkladı.

Valilikte düzenlenen basın toplantısında konuşan Vali Tuna, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti görev süresinin tamamen sona erdiğini açıkladı. Tuna, “Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu olarak aynı zamanda tasfiye kurulu olarak ajansımızın artık devir ve tasfiyesinin yapıldığı sürecinde sona gelmiş bulunuyoruz. Son toplantımızı yapıyoruz” dedi.

Ajansın tasfiyesi yapılmasının ardından kurulan vakıf hakkında bilgi veren Tuna, “Yeni kurulan Türk Dünyası Vakfı yine ajansımızın içinden, bünyesinden doğmuş ve Bakanlarımızın, Başbakan yardımcılarımızın oluşturduğu koordinasyon kurulu kararıyla da uygun bulunmuştur. Ajansın devam eden bir takım işlerini üstlenmek, bunları sürdürmek, Eskişehir’deki kalıcı eserleri hem maddi hem de maddi olmayan mirası, kalıcı eserleri sürdürmek, devam ettirmek anlamında bundan sonra tüm kurum ve kuruluşlarımızın işbirliği ile bu faaliyeti icra edecek bir vakfı Eskişehir’e emanet etmiş oluyoruz. Vakıf genel kurulu ile oluşturulacak yönetim ile vakıf tüzüğü çerçevesinde yine misyonuna, amaç ve hedeflerine uygun bir şekilde bu vakıfta faaliyet yürütmeye devam edecektir” diye konuştu.

Vali Tuna, konuşmasında, yorucu günler yaşadıklarını ifade ederek “Eskişehir’in Türk Dünyasında tanınmasında, Orta Asya’dan Balkanlara önemli ilişkiler kurulmasında önemli alt yapılar oluşturduk. Bizden sonra bir Türk Dünyası Kültür Başkenti süreci daha yaşandı. Şuanda Türkmenistan’a devrediliyor. Biz onlara da destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

“ELEŞTİRİLERİ SAYGIYLA KARŞILAMIYORUM”

Eskişehir Atatürk Stadyumunun yerine yapılacak olan meydanın projesine eleştiride bulunanların yorumlarını saygıyla karşılamadığını söyleyen Tuna, konuşulacak daha zamanının olduğunu ifade ederek konuyla ilgili sorulan soruları şu şekilde cevapladı:

“Nasıl ki 2013 senesinin bir Ramazan ayında iftar münasebetiyle vilayet meydanında Atatürk Stadyumunun Kent Meydanı olacağı sözünü Bakanımız Nabi Avcı verdi, sonunu da kendilerinin çok iyi bir şekilde getireceğine inanıyoruz. Biz üzerimize düşen çalışmaları yapıyoruz. Buranın ne olması ve nasıl yapılması konusunda sürekli vatandaşlara yapılan anketlerle soruldu, kurumların görüşleri alındı. O doğrultuda bazı çalışmalar yapıldı, ama bu her şeyin sonu değil. Daha hiçbir şey yapılmış değil. Şuanda stadyum yerinde çalışıyor. Bu daha bir süre daha devam edecek. Bu nedenle hiç telaşa kapılmaya neden yok. Böyle karamsar tablo çizmeye gerek yok. Kötümser yorumlara itibar etmiyoruz, yorumlara saygı duyuyoruz demeyeceğim çünkü saygı duyulmayacak şekilde bir yaklaşımlar var, yorumlar var. Ama beklemek lazım. Sayın Bakanımız önümüzdeki günlerde gelecek ve bu konuyu milletvekillerimizle birlikte anlatacaklar. Bakınız hiçbir proje yani başlamadan parası, bütçesi ayrılmadan, kimin yapacağı net belli olmadan bu budur diyemezsiniz zaten. Bana sorsanız ben kendi açımdan tabi yaptırdığımız projeyi halkın isteklerine, beklentilerine belki en çok cevap verecek projedir diyebilirim, savunabilirim, ama daha tartışmak için zamanımız var diye düşünüyorum. O yüzden çok sabırsız davranmayalım lütfen. Daha henüz çizim aşamasında bir proje var, ama belki alternatif projelerde olabilir. Yönetim Kurulumuz tarafından bu konuda alınmış bir karar yok. Yönetim kurulumuz sadece bu alanla ilgili bir proje çizim çalışmasına karar aldı ve o proje çizimi şuanda devam ediyor ve o da henüz tamamlanmadı. Yani o görülen maket nihai hali değildir. Bu bir tasarımdır, bir tekliftir. Güzel de bir çalışmadır. Daha güzelini yapan varsa buyursun, getirsin diyebiliriz. Ama neticede şahsi bir fikrimizdir."

NİHAYETİNİ BEKLEYİP GÖRMEK LAZIM

Vilayet Meydanında sergilenen Kent Meydanı projesi maketini havaların yağışlı olması nedeniyle vilayet binasının içerisine alacaklarını, bakmak isteyenlerin içeriden de bakabileceğini ifade eden Vali Tuna, açıklamasını "Atatürk Stadyumunun yerine yapılacak olan meydan, Eskişehir halkı için en büyük armağandır. Yapılaşmaya gidilmeden, tamamen halka açık sürekli hizmet verecek bir hale getirilmesi en önemli kalıcı eserdir. Ama nihayetini bekleyip görmek lazım. Bazı gazetelerin köşe yazarlarının yazmış olduğu yazılara bakın, ne kadar vicdanlı, insaflı olup olmadığına herkes karar versin. Ben bir şey demiyorum. Bu işi başından beri ele almak lazım. Söylenenlere, yapılan çalışmalara. Alternatif olarak herkes kendine göre farklı bir proje ortaya koyabilir. Nitekim çıktı da bir takım projeler. Ama bunların hiçbirisinde üzerinde bir yapı olmaması diye bir şey yok. Her projede bir takım şeyler var. Bir anıt olur, diğerinde başka bir şey olur. 55 dönümlük bir yerden bahsediyoruz. Bu kente bu alanı armağan eden, veren tabii ki devletimizin yetkili kişileri, kurumları. Onların rehberliğinde bize verilen, çizilen yol doğrultusunda görevimizi yapacağız. Biz bugün varız, yarın yokuz. Ama yapılan eser her zaman kalacak. Hiç kimse buradan kendisine kişisel veya başka türlü rant hesapları zaten yapamaz. ”

“YENİ YIL SAĞLIK, HUZUR VE MUTLULUK İÇERİSİNDE BİR YIL DİLİYORUM”

Basın toplantısında tüm İslam aleminin yeni yılını da kutladığını belirten Tuna, “sağlık, huzur ve mutluluk içerisinde, kavganın, çatışmanın, sıkıntıların olmadığı, daha huzurlu, birlik ve beraberlik içerisinde bir yıl diliyorum. Bulunduğumuz coğrafya ve tüm dünya için bize bu yolda yolumuzu açan, ışığından yararlandığımız, bilgelerimiz Yunus Emre gibi, Mevlana gibi, Seyit Battal Gazi gibi, Nasrettin Hoca gibi onların topraklarından en güzel mesajları hep birlikte yeni yıl için yineliyoruz. Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sunmak için el birliği ile çalışmamız gerekmektedir” dileklerinde bulundu.