Gaziantep Sağlık Müdürü Prof.Dr.Metin Karakök, 22 Aralık Paramedikler Gününü kutladı.

Paramediklerin ölümle kalım arasında verilen mücadelede yanı başımızda, hayata tutunmamız için fedakarca çalışan sağlık çalışanları olduklarını belirten Karakök sözlerine şöyle devam etti:

"Hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan, genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden profesyonel sağlık teknikerleri olan Paramedikler, insan hayatı için önemli bir görevi yerine getirmektedirler. Hastane öncesi acil bakım, hastalanma, kaza geçirme gibi bir olayla başlayan, hastaneye nakil esnasında (ambulansta) devam eden ve tıbbi olanaklara sahip bir yere nakil edilinceye kadar büyük bir özveri ile çalışan Paramediklerimiz, hastanın sorununu tanıma, durumunu değerlendirme ve gerek duyduğunda acil bakımı verme gibi hayati işlemleri gerçekleştirmektedir.” dedi.

Paramedik mesleğinin ilk olarak 1. ve 2. Dünya Savaşları, Kore, Vietnam Savaşlarında keşfedildiğini belirten Karakök, 1973 yılında çıkarılan Acil Sağlık Hizmetleri Sistemi Yasası ile standardizasyona kavuşturulduğunu dile getirdi.

ABD televizyonlarında gösterilen ve Los Angeles İtfaiyesine bağlı olarak çalışan iki paramediğin öyküsünü anlatan “Emergency” dizisinin, Amerikan toplumu içerisinde paramediklerin profesyonel bir meslek olarak kabul edilmelerini ve talep görmelerini sağladığını belirten Karakök, “Ülkemizde ise ambulans hizmetlerinin düzenlenmesinin ilk adımı 1985 yılında Ankara Numune Hastanesi bünyesinde başlatılan Hızır Acil Servis ile atılmış ve 1993 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunda Paramedik Bölümünün açılması ile devam etmiştir” dedi.

Karakök, “2004 yılında Sağlık Bakanlığı paramedikleri 112 ambulanslarında istihdama başlamıştır. İlimizde ise 95 paramediğimiz 112 ambulans servisine bağlı istasyonlarımızda aktif olarak çalışmaktadır. Tıp biliminde acil, hastanın vakit kaybetmeden tıbbi bakım ve müdahaleye ihtiyaç olduğu anlamına gelmektedir. Bu anlamda Acil Sağlık Hizmetlerinin sunumunda büyük bir özveri ile çalışan Paramediklerimizin 22 Aralık Paramedikler gününü kutlar, sağlıklı günler dilerim’’ dedi.