Eskişehir Beylikova ve Köyleri Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muammer Öztay, birinci derece doğal yaşam ve ekolojik sit alanı konumunda bulunan Gürleyik Mahallesi’ne DSİ tarafından yapılmak istenen kapalı boru su taşıma sistemine karşı olduklarını söyledi.

Mihalıççık ilçesi Gürleyik Mahallesi’nde çevre ve tabiat katliamlarının yaşanmaması adına üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek istediklerini belirten Öztay, Gürleyik Çayı ve çevresinin bir saklı cennet olduğunu ifade etti. Gürleyik’in bitki örtüsü ve hayvanlarıyla cennetten bir köşedir. Gürleyik Çayı’na bağlı olarak yaşayan su canlıları ve bitkiler hiç kuşkusuz su seviyesinin ve buharlaşmanın düşmesinden etkilenecektir. Ekosistemin devam edebilmesi için doğanın bozulmaması gerekmektedir. Kapalı boru ile su taşıma her şeyden önce su seviyesini düşürecek sonra da buharlaşmayı azaltacaktır. Daha önce özel sektör eli ile hidroelektrik santrali yapılması gündeme gelmişti. Şimdi ise DSİ eli ile kapalı sulama sistemi yapılmasını gündemdedir. Yapılması planlanan kapalı boru sulama sistemine karşı olduğumuzu ifade etmek isteriz. Bu sistemin Gürleyik Çayı’nın ve buradaki doğal güzelliğin sonu olacağı inancındayız” diye konuştu.

Öztay, kapalı boru sulama sistemi ile tabiat yapısına zarar verileceğine, ağaçlar dahil bir çok bitkinin yok edileceğini, yolların açılmasıyla hepsinin yok olacağı, sosyal dokuyu bozduğu sürece Gürleyik Mahallesi’ne iyilik değil kötülük yapılacağı kanısında olduklarını sözlerine ekledi.