Acıbadem Eskişehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Turgut Ertem, MERS COV virüsünün yaklaşık 7-14 gün arasında belirti verdiğini kaydetti.

Dr. Ertem, belirtilerin yüksek ateş, üşüme titreme, nefes darlığı gibi özellikle solunum yolu enfeksiyonu bulguları olduğunu kaydetti. Dr. Osman Turgut Ertem, bu semptomu olan hastaların vakit kaybetmeden Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Hekimi veya Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurmalıları gerektiğini anlattı.

İLK CİDDİ VAKA 2002 YILINDA

Coronavirüsler ile ilgili ilk ciddi ve korkutucu vakanın 2002 yılında Uzakdoğu Asya’da SARS olarak görüldüğünü belirten Dr. Ertem, “SARS, solunum yetmezliği ve yüksek öldürücülük oranı ile seyreden bir hastalıktı ve 2003 Temmuz ayında toplam 8 bin 96 vaka ve 774 ölüm ile sonlanmıştı. SARS’tan yaklaşık 10 yıl sonra bu kez Arap Yarımadası’nda yine öldürücülüğü yüksek olan coronavirüs enfeksiyonu olan MERS COV vakalarına rastlanmaya başlandı. İlk vaka 2012 Nisan ayında Ürdün’de tespit edildi. Virüsün kaynağı tam olarak bilinmemekle birlikte yarasalar ve develer bu konuda suçlanmaktadır”diye konuştu.

KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Korunmak için alınacak önlemleri anlatan Dr. Ertem şöyle konuştu:

“Hac ve umre amacıyla vatandaşlarımızın sürekli Suudi Arabistan’a yolculuk etmeleri ve Suudi Arabistan’da bu hastalığın görülmesi nedeniyle MERS COV enfeksiyonları ülkemiz için de ciddi bir tehlikedir. Hastalık insandan insana bulaşabilmektedir. Yaklaşık 7-14 günlük bir sessiz dönemden sonra, yüksek ateş, üşüme titreme, nefes darlığı gibi özellikle solunum yolu enfeksiyonu bulguları ile seyretmektedir. Bu semptomu olan hastaların vakit kaybetmeden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı veya Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurmalılardır. Hastalıktan korunmak için henüz bir aşı üretilememiştir. Hastalıktan korunmak için hastalığın sık görüldüğü yerlere ziyarete gidildiğinde kişisel hijyene dikkat edilmesi, ellerin sık sık sabun ile yıkanması, deve sütü içilmemesi, develer ile temasa geçilmemesi ve hastalık semptomları olan şahıslardan uzak durulması önerilmektedir. Ülkemizde sadece Hatay’da takip edilen ve örnek gönderilen bir vakada MERS COV enfeksiyonu görülmüş ve hasta hayatını kaybetmiştir.”