Eskişehir Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Şube Sekreteri Mücahit Bayraktar, 2015 bütçesinin yeni zam ve vergilerden oluşarak emekçi ve yoksul halk kesimlerini daha da sefalete sürükleyeceğini iddia etti.

Bayraktar, bütçelerin siyasal iktidarın halka ve emekçilere bakış açısını yansıttığını dile getirdi. Mücahit Bayraktar, “TBMM’de görüşülmekte olan 2015 bütçesi yüzünü egemenlere, sırtını halka ve emekçilere dönmüş, tam bir anlamıyla bir yoksulluk bütçesidir. Bu bütçe halkın bütçesi değildir” şeklinde konuştu.

AK Parti hükümetinin eğitime en çok payı ayırdığını iddia ettiği halde zorunlu harcamaları karşılayan bir bütçe hazırlayarak eğitim harcamalarının yükünü yine velilerin üzerine yıktığını iddia eden Bayraktar, “Bütçeden eğitime ayrılan pay sürekli düşmüş, 1997-1998 eğitim öğretim yılında MEB bütçesinde yatırımlara yüzde 30, 2002’de yatırımlara yüzde 17 pay ayrılırken, 2015’te bu oran yüzde 8, 86’lara gerilemiştir”dedi. 12 yıllık iktidar döneminde kamu hizmetlerinde, özelikle eğitim alanında piyasa merkezli bir ‘işletmecilik’ anlayışı yetiştirilmeye çalışan hükümet kamusal eğitim alanını daha da daraltırken, özel öğretimin doğrudan desteklenmesi doğrultusunda ciddi adımlar atmaktadır” şeklinde konuştu.

Bayraktar, kamusal eğitime ayrılması gereken payın dershanelerin dönüşümü bahanesiyle özel eğitime aktarıldığını savunarak, “Özel okulların eğitim içindeki payının artırılması için sayısız teşvik ve destek getirilmiştir. İktidarın eğitim politikasının merkezinde halk değil, piyasa güçleri bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

İktidarın, üniversite öğrencilerinden öğrenim kredisi geri ödemesini henüz mezun olmadan talep ettiğini dile getiren Bayraktar, "Ödeyemeyen öğrencileri haciz kıskacına alan siyasi iktidarın Aksaray için devletin kasasından 1 milyar 370 milyon TL harcaması, halkın ihtiyaçlarının nasıl göz ardı edildiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.