KESK’E bağlı Eğitim-Sen Eskişehir Şubesi yönetici ve üyeleri, Gazi Meslek Anadolu Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.

Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Serkan Demir, yaptığı açıklamada, ek zam ve talepleri ile ilgili ülke genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de açılan imza kampanyasına katıldıklarını belirtti. Eğitim yatırımlarının yarı yarıya azaldığını ifade eden Demir, 20 gündür okullardan toplanan imza kampanyasını kamuoyu ile paylaşmak için açıklama yaptıklarını söyledi. Demir, “Bilindiği gibi, 2013 yılında hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan ve 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan ve sadece adı ‘toplu sözleşme’ olan anlaşma kapalı kapılar ardında imzalanmış, milyonlarca kamu çalışanı ve memur emeklisi mağdur edilmiştir. İmzalanan bu sözleşme, şimdiden tarihin en kötü toplu sözleşmesi unvanını almış ve adeta bir ‘ihanet sözleşmesi’ halini almıştır” dedi.

Demir, İmza metninin içeriği ile ilgili şu bilgileri verdi:

“1 Ocak 2014’ten itibaren aylığa 175 TL brüt artış getirilmiştir. Vergi dilimleri ile bu zam 116 TL’ye düşmüştür. Bu artış, gerçekleşen enflasyon rakamlarının çok altında kalmıştır. Bugüne kadar her yıl enflasyon farkı alan kamu emekçileri, tarihte ilk kez 2014 yılı için enflasyon farkı almamış ve enflasyona ezdirilmiştir. Hükümetin 2014 için yüzde 4 + yüzde 4 için pazarlık kapısını açık tuttuğu görülmüşken verilecek zam oranından daha azına razı olunmuştur. 2014 yılı için maaşlara yapılan zam yüzdelik artış olmadığı için ek ders ücretleri başta olmak üzere, aile ve çocuk yardımı gibi sosyal ödemelerde de 2013 yılı rakamları esas alınmıştır. 2014 yılında çalışanlara yapılan bu ödemeler emekliliğe yansımamıştır. İkramiye, kira, ulaşım, giyecek ve yiyecek yardımı talepleri toplu sözleşme masasında görmezden gelinmiştir. Yine 2014 yılı için öğretmenlere 75 TL’lik eğitim öğretim tazminatı verildi ve bunun reklamı yapıldı. Oysa daha önceden çıkarılan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bütün memurlar ek ödeme almışken ve bu rakamlar en az 300-400 TL bandında iken öğretmenlerin verilen bu komik artışla yetinmeleri istenmiştir. Öğretmenlerin mağduriyetleri halen devam etmektedir. Sürekli artan enflasyon rakamları nedeniyle yılın ikinci yarısında kamu emekçilerinin satın alma gücü belirgin bir şekilde azalmaya başlamış, artan oranlı vergi dilimi uygulaması kamu emekçilerinin 2014 yılı gelirlerinde yüzde 10’dan fazla erime yaşanmasına neden olmuştur. 2015 yılı için kamu emekçilerine reva görülen yüzdelik yüzde 3+3 artış, kamu emekçilerinin mağduriyetinin 2015 yılında da devam edeceğini göstermektedir.”

Demir, Eğitim-Sen olarak kamu emekçilerinin, gerçek temsilcileri ile toplu sözleşme masasına oturmadan, emeklerinin karşılığını alamayacaklarını, kamu emekçilerinin iki yılına ipotek koyan imzanın hesabını çalışanlar er ya da geç soracağını sözlerine ekledi.