Eskişehir Kültür, Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (ESKENT) Çarşı Camii yanında Sarıkamış fotoğraf sergisi açtı.

ESKENT Derneği Sosyal ve Kültürel Çalışmalar Birimi Başkanı Fahri Er, 100 yıl evvel bu vatanın birlik ve bütünlüğü için can veren Sarıkamış şehitlerini anmak, onların yaşadıkları zorlukları anlatabilmek için sergi açtıklarını söyledi.

Sarıkamış’ın 22 Arlalık 1914 ile 5 Ocak 1915 tarihlerini arasında kardelenlerin boy boy açtığı yer olduğunu belirten Fahri Er, “O tarihlerde orada bulunan Mehmedimin üzerinde kışın kendisini soğuktan koruyacak yiyeceği, uzun süre idare edecek yiyeceği yoktu. Amma velakin kalbindeki iman ve aşk o kadar kuvvetli idi ki; Allah’ın kelamını ve Türk’ün şanını Allahuekber Dağları’nın bembeyaz kalemiyle üşüyerek donarak yazdı. Dönmediler öleceklerini bile bile dönmediler” dedi.

14 günlük Sarıkamış harekatının birinci cihan harbinin en büyük savaşlarında birisi olduğunu, 120 bin askerinin katıldığı harekatta 90 bin şehit verildiğini belirten Er şunları söyledi:

“Sarıkamış şehitlerini rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Günümüzde tam olarak anılmasa da yakın bir gelecekte Sarıkamış şehitleri de hak ettiği vefaya kavuşacaklar, minnet ve şükranla anılacaktır. Tarih hafızamızdır. Tarihimizi unutmadan aklımızla, azmimizle, çalışmamızla bu ülkeye hizmet edeceğiz.”