Eskişehir Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Fethi Özkara, berberlik ve kuaförlük yapanların kesinlikle diplomalarını almaları gerektiğini söyledi.

Meslek öğrendikten sonra diplomalarını almak istemeyen çalışanların olduğunu belirten Özkara, bu durumun yanlış olduğunu belirtti.

Diplomaların yanı sıra yeterlilik belgelerinin de çıkacağını vurgulayan Özkara, “Yeterlilik belgeleri sayesinde gerçekten meslek erbabı olup olmadığı ortaya çıkacak. Yeterlilik belgesine sahip olmayan insanlar dükkân açamayacak. Burada şunu çok iyi baz almak lazım. Bir çocuğun okula gitmesiyle diploma almaları hususunda dikkat etmeleri gerekiyor, ihmal etmemeleri gerekiyor. Çünkü meslekte çırakta azalma var. Bir de kendine sunulan fırsatı engellemiş oluyor. Sınav 12 haktan ibaret. 12 hakkı kaybettiğinde bir daha sınava giremiyor, iptal oluyor. Tekrar sıfırdan başlıyor” diye konuştu.

“MESLEĞE GEÇ BAŞLAYAN ÇIRAK ADAPTASYON EKSİKLİĞİ ÇEKİYOR”

Mesleğe gençlerin az ilgi göstermesini değerlendiren Özkara, konuyla ilgili düşüncelerini şu şekilde belirtti:

“Çıraklığın azalmasıyla ilgili bakanlığa ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonuna (TESK) şunu önerdik. 4+4’den sonra üçüncü 4 artısında meslek gruplarına yönlendirilmesiyle ilgili çalışmalar yapılması gerekiyor. Hem çocuklar okula yöneldiğinde yarım kalmasın hem de mesleğe yöneldiklerinde altın bileziğini çocuklar kazansınlar diye. Avrupa’da da durum böyle. Okullarda yeteneğine göre meslek gruplarına ayırıyorlar. Çocuk hangi işte yetenekliyse bu tartılıyor ona göre yönlendiriliyor. Biz de de bu oluşmaya başladı ama bizde bir eksiklik var. 4+4’nın üç 4 artı olması çocuğu yaşına getiriyor. Böyle olunca o yaştan sonra mesleğe yöneltmek çok zor. Ortaokulu bitirdikten sonra çocuk liseye devam edebilir ama hiç olmazsa hangi mesleği yapmak istiyorsa o meslek okuluna yönlendirilmesi bu çocuğun düz liseden ziyade altın bileziği koluna takmasına da sebep olur. Mesleğe 16-17 yaşlarında çocuk gelince adaptasyonu eksik oluyor. Gerçekten ağaç yaşken eğilir misali sözler çok doğru.”