ESKİŞEHİR (İHA) – Eskişehir Birlik Vakfı’nın Pazartesi Konuşmaları’nın bu haftaki konuğu olan ve “Geleceğin Savaşları” konulu bir konferans veren Dr. Hikmet Yücel, günümüzde savaşların değişerek savunma ve ekonomik sistemi ele geçirmeye yönelik olduğunu belirtti.

Konuşmacı olarak katıldığı konferansta sosyal medyanın insanların bilgilerini toplama ve gerektiğinde kullanabileceğini ifade eden Yücel, internet ortamına bağlanıldığında daha dikkatli olunması yönünde bilgi verdi. Yeni nesil savaşların daha çok teknoloji ile iç içe olduğunu savunan Yücel; “Savaşlar önceden diplomatik ilişkiyi kesmek ve silahlı mücadeleye girmekle başlar, sonucunda kaybeden ve kazanan olur veya bir ülkenin etkisinden sömürüsünden kurtulmak için isyan veya özgürlük adı altında bir mücadele başlar ve sonuçlanırdı. Günümüzde savaşların şekli tamamen değişti gün geçtikçe de değişiyor. Son yıllarda “siber savaşlar” dediğimiz bilgi ve belge çalma ve o yönde bir ülkenin gerek savunma sistemini gerek ekonomik sistemini ele geçirme yollarına gidiliyor. Çok basit ve masum gördüğümüz adına da sosyal medya dediğimiz internet dolaşım siteleri tamamen kişilerin bilgilerini toplama ve gerektiğinde kullanma amaçlıdır. Bir internet sitesi düşünün size ücretsiz hizmet veriyor bilgilerinizi alıyor saklıyor istediğiniz başka bir yere belge gönderiyor ve bunu karşılıksız yaptığını iddia ediyor. Görünürde öylede oluyor ama bizim tüm bilgilerimizi yeri geldiğinde kullanmak üzere depoluyor. Onun için internete bağlı bir bilgisayar veya cep telefonu kullanıyorsak mahremimizi üçüncü kişilerle paylaşmış oluyoruz. O yüzden paylaşımlara çok dikkat edilmeli” şeklinde konuştu.

ARTIK İNSANLAR YERİNE ROBOTLAR SAVAŞIYOR

Siber savaşların yanı sıra gelişen teknolojiye de dikkat çeken Dr. Hikmet Yücel; “Bir diğer geleceğin savaş argümanları ise robotlar, insansız hava uçakları. Artık güçlü devletler vatandaşını savaşa gönderip kaybetmek istemiyor. Bunun yerine robotları kullanmak istiyor. Bu da güçsüz ülkeleri tehdit ediyor” dedi.

Programın sonunda Birlik Vakfı’nın gelenek haline getirdiği konuşmacıların isminin hat sanatı ile yazılmış bir tablosu hediye edildi.