Eskişehir’de “Almanya’da Şirket Devralmak” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ile Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) işbirliğinde, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Yatırım Ajansının desteğiyle düzenlenen toplantı, ESO Meclis Salonunda yapıldı. Toplantıda konuşan ESO Başkanı Savaş M. Özaydemir, bir dönem Almanya’ya işçi olarak giden Türklerin artık Almanya’da şirket satın aldığını, Almaya ekonomisinde ise ciddi katma değer ürettiklerini belirtti. Almanya’da bugünlerde başta yaşlanan nüfus nedeniyle şirketlerin devredilmesinin söz konusu olduğunu ifade eden Özaydemir, “Eskişehirli sanayicilerimiz ihracatını yoğun olarak Avrupa’ya gerçekleştiriyor. İşini büyütmek ve daha geniş bir alanda ihracat yapmak isteyen sanayicilerimiz için burada bir fırsat olabilir. Ancak bir şirket satın almak zor bir süreç iyi değerlendirmek gerekir” dedi.

Toplantının açılışında konuşan ATİAD Yönetim Kurulu 2. Başkanı Müfit Tarhan ise, sayıları 100 bine ulaşan ve 500 bin kişiye istihdam sağlayan Türk girişimcilerin, Alman ekonomisine önemli katkı sağladıklarının altını çizdi. Son dönemde yaşlanan nüfusun artması ve şirketlerin başına geçecek neslin bulunamaması gibi nedenlerle Almanya’da birçok şirketin satılacağını savunan Tarhan, “115 binden fazla şirketin satılması söz konusu olacak. Türk girişimcilerimiz bu fırsatı değerlendirmeli” diye konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarından sonra gerçekleştirilen sunuşlarda Dr. Adem Akkaya, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti hakkında bilgiler verdi.

2018’e kadar Almanya’da devredilecek şirketlerin ciro büyüklüğü, sektörel ve coğrafi dağlımı hakkında konuşan Prof. Dr. Franz Peter Lang ise, makina, metal eşya, plastik eşya, otomotiv ve gıda sanayi alanlarında halihazırda devredilmeyi bekleyen şirketlerden örneklerde verdi.

Sunuşlar kapsamında Almanya’da şirket devralırken ticari hukuk ve mali hukuk ile ilgili dikkat edilmesi gereken ayrıntılar hakkında ATİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Sarıyar ile ATİAD Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Kanat açıklamalarda bulundu. Sonrasında ise Almanya’da şirket satın alan Bekir Sunman, başarı hikayesini katılımcılarla paylaştı.