Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim Fakültesi Dekanlığı, 1992 yılında, 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece Azeri toprağı Karabağ’ın Hocalı kasabasında yaşanan katliamda hayatlarını kaybedenleri anmak amacıyla “Hocalı Katliamı’nın 25. Yılı Anısına Şiir Dinletisi ve Konferansı” düzenledi.

ESOGÜ Eğitim Fakültesi konferans salonundaki etkinliğin açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Mehmet Tayyip Erdoğan, bireyleri topluluk, toplulukları ise millet yapanın ortak acılar olduğunu belirtirken, Karabağ’ı unutmanın Arakan, Kosova gibi başka coğrafyalarda da acılar yaşanmasına sebep olacağını ifade etti. Türkiye-Azerbaycan birlikteliğinin taşıdığı öneme dikkat çeken Mehmet Tayyip Erdoğan, Hocalı Katliamı’nın hiçbir zaman unutulmayacağını belirtirken, etkinliğin düzenlenmesine destek veren herkese teşekkür etti. Açılış konuşmasının ardından önce şiir dinletisi, ardından da Hocalı Katliamı’nı anlatan sinevizyon gösterisi gerçekleşti.

Etkinliğin son bölümünde Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği 2’nci Başkanı Sirac Yaguboğlu’nun konuşması yer aldı. Karabağ’ın sadece Azerbaycan’ın değil Türk’ün meselesi olduğunun altını çizen Sirac Yaguboğlu, Hocalı’da yaşananların ise bir katliam olmanın ötesinde soykırım olduğunu ifade etti. 200 yıldır Büyük Ermenistan’ın kurulması için Azeri topraklarının Ermenilere verildiğini, hem Çarlık hem de Sovyet dönemlerinde Azeri Türklerinin soykırımlara uğradığını dile getiren Sirac Yaguboğlu, bu oyunun görülmesi gerektiğini belirtti ve Hocalı gibi acıların bir daha yaşanmaması için tüm Türk coğrafyasında milli bilincin güçlenmesinin gereğine işaret etti.