Eskişehir Kent, Kültür, Eğitim, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ESKENT) Başkanı Gürol Yer, Gürleyik’te çevre ve tabiat katliamlarından birinin yaşanmak üzere olduğu yönünde endişeye kapıldıklarını ifade etti.

Birinci derece doğal yaşam ve ekolojik sit alanı durumunda olan Mihallıcçık ilçesine bağlı Gürleyik Köyü’ne özel sektör eli ile hidroelektrik santrali yapılması süreci yaşandığını hatırlatan ESKENT Başkanı Gürol Yer, gelinen günde bu sefer DSİ eli ile kapalı sulama sistemi yapılmasını eleştirdi. Yapılmak istenen kapalı boru sulama sistemi ile tabiat yapısına zarar vereceğini, ağaçların kesileceğini, yolların açılarak, beton döküleceğini anlatan Yer, “Ne kadar olumsuzluk varsa yapılacak. Tüm bunlar olurken Gürleyik çevre köyleri ile arasına su verip vermeme huzursuzluğu sanki görünmeyen bir el vasıtası ile hayata geçirilmek istenmektedir” dedi.

HALKIN SESİNE KULAK VERİLSİN

Yer, “Nasıl Rize Fırtına Vadisi’nde bir katliam yaşanmışsa, nasıl Kaz Dağları’nda maden bahanesi ile tabiat yok edilmişse ve bir gece ansızın Manisa ili Soma ilçesi Yırca köyünde binlerce zeytin ağacı katliamı yapıldıysa, temenni etmeyiz ama doğa katilamının Gürleyik’te yaşanmaması için hemşehrilerimizi konuya ilgili olmaya ve tepki göstermeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Siyasi iktidarın hiçbir noktasına sahip çıkmadığı tabiat katliamlarının ne hikmet ise hep özel sektör eli ile ve insanların en hassas olduğu nokta ekonomik sıkıntıları kullanılarak yapılmakta olduğunu ifade eden Yer, “Temennimiz Gürleyik Köyünde böyle nahoş durumlar olmaz” diye konuştu.

Yörede yaşayan insanlar ile bu konuya duyarlı, ilgili bilim insanlarının düşüncelerine değer verilmesi gerektiğine dikkat çeken Gürol Yer, “Yoksa masa başında, kapalı kapılar ardında, özel sektör ile kol kola alınan kararlar yanlış olur, yaralayıcı olur” şeklinde konuştu.