Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler ve Litvanya Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas ile bir araya gelerek, karşılıklı ticareti değerlendirdiler.

ETO Başkanı Metin Güler ve Litvanya Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas ile bir araya geldiği toplantıda, Eskişehir’in Litvanya ile ticaret hacminin istenilen düzeyde olmadığını ve ticaretin geliştirilmesi için ETO’nun üzerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduğu belirtildi. Litvanya Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas karşılıklı ticaret imkanlarını değerlendirmek üzere Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ile bir araya geldi. 19 Aralık günü gerçekleştirilen toplantıya Litvanya Ticaret Ateşesi Dovile Elvan, Meclis Başkanı A. İskender Bayar’ın yanı sıra ETO Yönetim Kurulu üyeleri, Eskişehir Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Hüsniye Tali, Hisarlar Group CEO’su Zafer Türker katıldı. Eskişehir’in havacılık sanayi, raylı sistemler, makine, gıda, yapı malzemeleri, maden ve tekstilde dünya ölçeğinde üretim kabiliyetine sahip olduğunu ifade eden Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, buna karşın Litvanya ile ticari ilişkilerimizin istenen noktada olmadığını kaydetti.

“AMACIMIZ KARŞILIKLI TİCARETİ GELİŞTİRMEK”

Litvanya’nın 2007 yılında Eskişehir’in 7’nci önemli ihracat ortağı olduğuna dikkat çeken Güler, “Ancak son yıllarda Litvanya’ya ihracatımız düşüş gösterdi. Amacımız önümüzdeki dönemlerde Eskişehir ile Litvanya arasındaki ticaret hacmini geliştirmek. Litvanya Baltık ülkeleri için çok önemli bir noktada. Litvanyalı tüccarlar hem Rusya’nın içlerine doğru, hem de İskandinav ülkelerine etkili ticaret gerçekleştiriyorlar. Beyaz eşya, otomotiv yan sanayi, makine, tekstil, mobilya ve seramik konusunda etkili işbirlikleri yapabiliriz. Bu işbirliğinden hem Litvanyalı hem de Eskişehirli tüccar ve sanayiciler kazançlı çıkacaklardır ETO olarak ihracatımızın ve karşılıklı ticaretimizin gelişmesi için her türlü imkanı sağlamaya hazırız. Litvanya’nın ihtiyacı olan sektörleri tespit edip, o alanda imalat yapan üreticilerimizi yönlendirebiliriz. Her iki ülkenin iş adamlarını aynı masa etrafında buluşturmalıyız” diye konuştu.

“ESKİŞEHİRLİ TÜCCAR VE SANAYİCİLERLE İŞBİRLİĞİNE AÇIĞIZ”

Litvanya Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas ise Eskişehir’in sanayisinin potansiyellerinden çok etkilendiklerini belirterek, Eskişehir’in birçok alanda Litvanya ile işbirliği yapabileceğini ifade etti. Büyükelçi Kudzmanas, 2015 yılında Eskişehir’e lojistik, demiryolu ve bazı sektörlerin temsilcilerinden bir heyetle birlikte gelmeyi planladıklarını belirterek, özellikle tekstil, makine, petrokimya ve mobilyada işbirliğine açık olduklarını dile getirdi. Litvanya’nın Viking taşıma projesi hakkında da bilgi veren Büyükelçi Kudzmanas, bu proje sayesinde Eskişehirli tüccar ve sanayicilerin mallarını Bulgaristan, Romanya, Ukrayna üzerinden Litvanya’ya ve tüm Avrupa’ya gönderebileceğini, aynı şekilde Litvanya’dan da Eskişehir ve Asya ülkelerine sevkiyat yapılabileceğini söyledi. ETO üyelerinin Litvanya’da gerçekleştirilen fuarlara da katılmasını tavsiye eden Büyükelçi Kudzmanas, Eskişehirli tüccar ve sanayicileri Litvanya’da kendi sektörlerinde ticaret yapan firmalarla bir araya getirebileceklerini kaydetti.