19 Mayıs 2008’de uygulamaya konulan kapalı alanlarda sigara içme yasağı ile ilgili ilk günden bugüne kadar geçen süreyi değerlendiren kıraathane işletmecileri ve vatandaşlar, uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Uzun yıllardır Eskişehir’de kıraathane işletmeciliği yapan Alaattin Çiftçi, kanun çıktıktan sonra müşteri potansiyelinde ufak çaplı bir düşüş olduğunu ancak bugün vatandaşların bu uygulamayı benimsediğini aktararak, “Müşteriyi ilk dönemlerde bizden biraz uzaklaştırdı ama sağlık açısından faydalı bir uygulama oldu. Eskiden kahvenin içinde çok sigara içiliyordu çok duman oluyordu. Şu an gerçekten çok memnunuz. Ancak bunun tiryakileri var. Bunlar için özel bir yer ayrılsa belki daha iyi sonuçlar alınabilir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bir başka kıraathane işletmecisi Halil İbrahim Kaya ise bu kanunu yürekten desteklediğini vurgulayarak, “Sigarasız daha memnunuz, daha rahatız, daha temiziz. Dışarıda da içilmese çok memnun olacağız. Bu kanun ilk başlarda çok tepki çekmişti ancak bugün ne kadar doğru ve isabetli olduğunu görüyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Görüşlerini aktaran vatandaşlardan Mehmet Cengiz ise sigaraya karşı sürdürülen bu tutumun sonuna kadar desteklenmesi gerektiğini söyledi. Kapalı alanlardaki sigara yasağının takdir edilecek bir durum olduğunu ancak nargile içimine hala izin verildiğini hatırlatan Cengiz, “Sigaranın olumlu yönü olmaz. Sağlığa zararlıdır. Bu kanuna kötü oldu demek akıl dışı bir şey olur. Yıllar önce bu adımın atılması büyük bir cesaret işiydi ancak bugün herkes bunu benimsedi ve kabullendi. Öte yandan kapalı alanlarda sigaradan daha tehlikeli olan nargile içimine hala izin veriliyor. Bu çok üzücü. Umarım buna da bir çözüm yolu bulunur" dedi.

Bir diğer vatandaş Rıdvan Atan da yıllarca sigara içmesine rağmen bu kanunu çok faydalı bulduğunu belirterek, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

”İktidarın aldığı en doğru kararlardan birisi. Gerçekten içilmemesi en doğru karar. Yıllarca sigara içmiş bir kişi olarak söylüyorum bunu. Bugün bu uygulama herkes tarafından benimsendi ve doğru olduğu vicdanen kabul edildi. Sigara insanın ömründen ömür alıyor. Herkesi sigara içmemeye davet ediyorum.”