Eskişehir’de ilk kez, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Orman Bölge Müdürlüğü mera sahalarının ıslahına ilişkin bir protokol imzaladı.

Yapılan açıklamaya göre; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının, bozuk vasıflı mera alanlarında mülkiyet değişikliği yapmadan ortak çalışma yapılması konusunda anlaşmaya varması üzerine, Eskişehir’de de ilk uygulama için düğmeye basıldı. Sivrihisar İlçesi Aşağı Kepen Mahallesinde bulunan, 500 dekarlık bir mera alanında erozyon kontrolü ve dere içi vejetasyon geliştirme projesi uygulanacak. Ziraat Mühendisleri ve Orman Mühendisleri tarafından hazırlanan proje ve protokol, Orman Bölge Müdürü Recep Ateş ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt tarafından İmzaladı.

Protokolle ilgili bir açıklama yapan Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, orman teşkilatının sadece ormanlık alanlarda çalışmadığını belirtti. Ateş, “Bu yapılan protokol ile rüzgâr ve su erozyonuna uğramış, aşırı otlatmadan verimsiz hale gelmiş bir mera sahasını yeniden bitkilendireceğiz. Sahanın toprak işlemesini yaparak, tuz çalısı, berberis, ılgın ve kekik dikeceğiz. Özellikle, Atriplex dediğimiz tuz çalısı, Sivrihisar gibi az yağış alan tuzlu topraklarda yetişebilen ve süt verimini artıran bir bitkidir. Dere içlerine ve meyilli alanlara da teraslar yaparak, erozyonu önleyen türler dikeceğiz” dedi.

Açıklamada, ıslah çalışmaları için köylülerin de rızasının alındığı belirtilerek, “Çalışmalar Mart 2015 tarihine kadar bitirilecek. Açık otlatma hayvancılığının yoğun yapıldığı Aşağı Kepen ve Yukarı Kepen Mahallerinde, 3 bin küçük ve büyükbaş hayvan bulunuyor” denildi.