Odunpazarı Kent Konseyi Afet Çalışma Grubu, doğalgaz kullanıcılarının dikkat etmeleri gereken konularda hatırlatma yaparak bacaların yılda bir kez temizlenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Odunpazarı Kent Konseyi Afet Çalışma Grubu Başkanı Olcay Yılmaz, Doğal Gaz Piyasası Kanunun ilgili maddesini anımsatarak doğalgaz iç tesisatı ve bacanın abonelerinin sorumluluğunda olduğunu ve bakımların da aboneler tarafında yapıldığı hükmü bulunduğunu söyledi.

Yılmaz, bu yüzden can ve mal güvenliklerinin korunması adına doğalgaz kullanıcılarının dikkat etmesi gereken konuları şöyle anlattı:

“Doğalgazın yanması sonucu çıkan su buharı baca malzemesini erittiğinden baca tıkanmaları meydana gelmektedir. Bu itibarla bacalar yılda bir kez temizlenmelidir. Doğalgaz cihazlarının periyodik bakımları yapılmalıdır. Baca fleksi çelik olmalıdır, baca bağlantıları kontrol edilmelidir. Aynı bacaya iki cihaz bağlanmamalıdır. Kombi, şofben, soba gibi cihazların bağlı olduğu bacaya kesinlikle aspiratör bağlanmalıdır. Doğal gazın yanabilmesi için mutlaka havaya ihtiyacı vardır. Herhangi bir sebeple oluşabilecek doğal gaz kaçaklarında menfezler kaçak gazı dışarı atma görevi görür. Menfezleri kapatılması çok tehlikedir. Bacalı doğal gaz cihazlarının emniyetli çalışabilmesi için bir sigorta sistemi konmuştur. Bunun adı ‘baca sensörü’dür. Bu sensör herhangi bir sebeple baca çekişi uygun olmadığı zaman cihazı emniyete alır. Bazı cihazların bulunduğu ortama CO (Korbonmonoksit) dedektörü taktırılmalıdır. Doğal gaz tesisatları sertifikalı firmalara yaptırılmalıdır. Şüpheli bir durumda mutlaka ‘187’ doğal gaz acil servisi aranmalıdır.”