Eskişehir Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu tarafından, Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da düzenlenen ’Usta Kalemlerle Söyleşi’ etkinliğinde, ’Anılarla dünden bugüne gazetecilik’ konulu söyleşiye, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca ve Sakarya Gazetesi Spor Müdürü Engin Bayrı konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasında, “Çocukken heves ettiğim için gazeteci olduğumu düşünüyorum” diyen Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, gerek siyasi olaylar, gerek okula girememekten dolayı okuyamadığını belirtti. Gazeteciliğe öğrencilik yıllarında Milliyet Gazetesinde başladığını ifade eden Sertel, “Atilla Sertel kimdir?” sorusunu şöyle yanıtladı;

“Eskişehir Atatürk Lisesi’ni bitirmiş, okurken girdiği SSK sınavlarında bin kadar kişinin arasında birinci olmuş, ama askerliğini yapmadı diye SSK’ya kabul etmemişler, annesi dava açmış ve o davanın sonucunda içerisinde askerliğini yapmayan kişileri tespit etmiş o dava kazanılmış. Hem memuriyetine hem de yüksekokuluna devam etmiş. Hem okumuş hem çalışmış, 16 yaşında babasını kaybetmiş ama iki kız kardeşine babalık yapmaya çalışmış yaşamı boyunca düzgün durmaya çalışmış bir adamdır.”

YEREL GAZETECİLİK OLMAZSA, GAZETECİLİK OLMAZ

Yerel gazetecilik olmazsa, Türkiye’de gazeteciliğin olmayacağını belirten Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca, “Eskişehir’de yerel gazetelerin çıkmadığını düşünelim. Hiç kimse haber yapamaz. Bugün ulusal diye adlandırılan gazetelerden biz daha fazla ulusalız. Çünkü bu devletin sorunlarıyla mahalli gazeteler daha fazla ilgileniyor. O nedenle biz onu yaygın basın olarak değerlendirdik. Basın yaşamımızda da tanım yaygın ve yerel olarak değerlendiriliyor” şeklinde konuştu.

Karaca, “Anadolu basının sorunu, belki bizim başladığımız 70’li yıllardan bugüne geldiğimiz zaman biraz aşılmış gibi. Bunun nedeni tamamen Anadolu basını bitti. Yerine para babaları, holdingler, siyasetçiler katıldı. Basın ilan kurumunun birleştirme yasası Anadolu basının tekelleşmesine neden oluyor” dedi.

Anadolu basının güçlenmesi için Eskişehir’de yaşayan insanların kendi gazetesine, kendi televizyonuna, kendi internet gazetesine sahip çıkması gerektiğini söyleyen Karaca, “Bugün gidin İstanbul gazetelerinde havuz medyalarında kimlerin haberleri yazılacak genel yayın müdürünün masasının arkasında listelerde yazıyor. Bu yüzden Anadolu basını daha güçlenmek zorunda” dedi.

BEDEN ÖĞRETMENİ OLMAK İSTEDİM

Küçüklüğünde beden öğretmeni olmak istediğini belirten Sakarya Gazetesi Spor Müdürü Engin Bayrı ise, ’Yapmakta çok zorlandığınız haber oldu mu?’ sorusuna şöyle yanıt verdi;

“Zaman zaman kalemimizin titrediği dönemler oldu. Yaşınız ilerleyip deneyim sahibi olduğunda bazı şeyleri çok kolay yazıyorsun. Hakaret etmeden, tehdit etmeden yazılarını yazıyorsun, herkese de mesajını veriyorsun. Eskişehirspor’la ilgili eleştiriler yapıyoruz, yapmak zorundayız, ama sevgimiz sonsuz.”

Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu Başkanı Nihal Bağcı sunuculuğunda gerçekleştirilen söyleşiye, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP İl Başkanı Nihat Çuhadar, CHP Parti Meclisi Üyesi Gaye Usluer ve birçok davetli katıldı.