Zeugma Müzesinde inceleme yapan ünlü Aktör Kadir İnanır, Gaziantep’in Kültür Elçisi Ahmet Ümit ve İstanbul Gaziantepliler Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, Gaziantep’in sahip olduğu diğer antik markalarının da ortaya çıkarılması halinde ve bunun ekonomiye katma değer sağlayacağını ifade ettiler.

Uluslararası Zeugma Film Festivaline destek olmak için Gaziantep’e gelen ve festival galasına katılan Türk sinemasının ünlü aktörü Kadir İnanır, Gaziantep’in Kültür Elçisi Ahmet Ümit, Yazar Ayhan Bozkurt ve İstanbul Gaziantepliler Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan Zeugma Mozaik Müzesinde incelemeler yaptı. Dünya kültür mirasının en önemli özellikleri arasında yer alan Zeugma mozaiklerine hayran kalan ünlü aktör Kadir İnanır müzenin tanıtımı için daha önemli çalışmalar yapılması gerektiğini ifade ette. Yazar Ahmet Ümit Gaziantep’in marka değeri yüksek antik kentlere sahip olduğunu, Kargamış, Zincirli, Yesemek, Dülük ve Sakçagözü gibi kentlerin kazılarının yapılarak eserlerinin gün ışığına çıkarılmasının sadece Gaziantep için değil ülke içinde önemli olduğunu belirterek “Gaziantep’te yaşayanlar dünya vatandaşlarıdır. Çünkü Gaziantep tarihin birçok dönemini çok zengin yaşamış, onlarca kültürün oluştuğu ve bu bölgeden yayıldığı coğrafi özelliği yanında stratejik öneme sahip bir kenttir. Bu kentin sahip olduğu değerlerin her biri dünya genelinde bilinen ve marka değeri yüksek kültürel varlıklardır. Bunların en iyi şekilde ortaya çıkarılması ve korunarak tanıtımının yapılması sadece bölgenin değil Türkiye’nin de ekonomik anlamda önemli bir katma değer sağlamasına neden olacaktır. Bu gün Avrupa’da çok küçük öykülere sahip mekânları ziyaret etmek isteyen turistlerin ödediği ücretler ciddi rakamlardır. Oysa destansı öyküye sahip olan Gaziantep’in her biri başlı başına birkaç müze oluşturacak olan antik kentleri ve diğer tarihi öğeleri ekonomimizin zenginleşmesi yanında istihdamın artması ve gelişmesi açısından da önem taşımaktadır” dedi.

Gaziantep’in bütün yönleriyle tanıtılması için var güçleriyle çalıştıklarını ifade eden İstanbul Gaziantepliler Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan kentin bir gastronomi merkezi olabilmesi için yurt içi ve yurt dışında önemli projeler yürüttüklerini belirterek “Gaziantep’i bir bütün olarak değerlendirmek ve sahip olduğu özelliklerinin tamamını tanıtmak zorundayız. Zengin bir sanayimiz var. Ancak çok değerli bir kültür mirasımız da var. Turizmin olmazsa olmazlarının başında gelen bu kültürel değerlerimizin tanıtımı, korunması ve gelecek nesillere aktarılması için üzerimize düşenleri yapmaya çalışıyoruz. Daha büyük ölçekli projelerle ve ortak akılla bunları bir araya getirerek top yekûn bir tanıtım atağına ihtiyacımız var. Mülki idare yanında yerel yönetimlerimizin ve STK’ların buna el atması ve ortak akıl havuzu oluşturarak gerek yurt içi gerekse yurt dışı tanıtımlarını arttırması gerektiğini düşünüyoruz. Biz dernek olarak üstlendiğimiz bu misyonla elimizden gelenleri yapıyoruz, önümüzdeki dönemlerde de yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Arkeoloji dünyası ilgisini Gaziantep’e etkin olarak çevirmek zorunda

Yazar Ayhan Bozkurt’ta bir Gaziantep hayranı olduğunu ve kentin tarihi dokusu yanında sosyal yaşamının kendisi için ilham kaynağı olduğunu ifade ederek “Gaziantep Türkiye’nin kültür ve sanattaki çoban yıldızı olmaya aday. Gördüğüm kadarıyla bir iki merkez dışında antik dönemlerle ilgili kültürel varlıkların bilimsel çalışmaları yeterince yapılamadığı gibi kazı çalışmaları da yapılmamış. Arkeoloji dünyasının dikkatlerini bu bölgeye daha yoğun bir şekilde vermesi gerektiğine inanıyorum. Zira onların ilgisi sanat ve edebiyat dünyasının tetikleyicisi olacaktır” dedi. Zeugma’nın üç boyutlu tanıtım filmini de izleyen ünlüler müze yetkililerine teşekkür etti.