Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle “Avrupa Miras Günleri,” kapsamında düzenlenen ” Geçmişten Günümüze Mozaik Mirasımız” adlı konferans, Zeugma Mozaik Müzesi Kongre Merkezi’nde başladı.

Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu ve Müdür Yardımcısı Mehmet Aykanat, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Settar Çanlıoğlu ve Serdar Tolay ile Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu da katıldı.

Programda bir konuşma yapan Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir: “ Avrupa Konseyi’nin eğitim, kültür, miras, gençlik ve spor bölümünce yürütülen Avrupa Miras Günleri etkinlikleri 1999 yılından bu yana Avrupa Komisyonu ile Avrupa Konseyi’nin ortak etkinliği olarak düzenlenmekte ve 50 ülkede kutlanmaktadır. Her yıl bir tema belirlenerek bu tema çerçevesinde düzenlenecek etkinliklerle, Avrupa Miras Günleri’ne katılım sağlanması, ükemizdeki kültürel mirasın korunmasına yönelik yaptığımız çalışmaların hem ulusal hem de uluslararası platformda tanıtımının yapılabilmesi bu konuya verdiğimiz önemin ifade edilebilmesi için önemli bir fırsat olarak değerlendirilmektedir.

Geçmişi günümüze bağlayan çok önemli bir kültür hazinesine sahip olduklarını vurgulayan Milletvekili Bakbak, ‘’Gaziantep için çok önemi bir hazine. Zeugma Mozaik Müzesi, dünyanın sahip olduğu en büyük mozaik alanlarına sahip olan müzelerden birisidir. Zeugma Müzesiyle bu gün dünyaya ismini duyurduğu, Cumhurbaşkanı özel ödülüne, UNESCO Dünya Miras listesinde en iyi mekan ödülüne sahip olan şu anda içinde bulunduğumuz müze ve şu anda kazı çalışmalarımızın devam ettiği Zeugma alanı ve burada çıkarılmayı bekleyen yüzlerce mozaik ve tapınakların bulunduğu ve çalışmaların bulunduğu bir çalışma önümüzde bulunmakta. Alanı ve bu dokuyu gezdiğimiz zaman ahenk içinde, Gaziantep’in o dönemki yaşantısını, ticaretini görmekteyiz’’ diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından panelistler Türkiye’nin mozaik haritasını ve tarihini anlattı.