Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara’da AK Parti Genel Merkez Kadın Kollarınca, kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 80. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen “Yeni Türkiye Yeni Güç Kadın 2023-Yerel Yönetimlerde Kadın" programına katıldı.

Yerel Yönetimlerde Kadın programında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, kadınlara seçme ve seçilme hakkının 5 Aralık 1934’te verildiğini, bunun o vakte kadar dünyada çok az görülen bir uygulama olduğunu anımsattı.

Bu adımın diğer ülkelere de örnek teşkil ettiğini söyleyen Davutoğlu, 80 yıl içerisinde zorlu dönemlerden geçildiğini ancak bugün kadınların siyasi hayatta yerlerini en güçlü şekilde almaya başladıklarını söyledi.

ŞAHİN, ‘KADINA KARŞI AYRIMCILIK IRKÇILIKTAN BETERDİR’

Programda belediye başkanları adına konuşma yapan Şahin de 80 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesine vesile olan Mustafa Kemal Atatürk ve bütün mücadeleci kadınları rahmetle andı.

“Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diye yola çıktıklarını belirten Şahin, şöyle konuştu:

“Asla ve katta bireysel bir başarı görmedik. Bu şerefi ve onuru, bu takımın bir parçası olmak, bu onurlu ailenin bir üyesi olmakta bulduk. Bize hep bir fırsat verildi, bir alan açıldı. Bize düşen şey bütün herkes gibi o fırsatları doldurabilmek, gereğini yapmak ve arkamızdaki gelecek olan kadınlara yeni fırsatlar açmak. 80 yıl boyunca Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının açtığı yolda AK Parti kurulana kadar bir arpa boyu yol gidemedik. Vesayetçi rejim, darbeler, karanlık güçler, çeteler hep demokrasimizin ve kalkınmamızda akıl tutunmaları yaşadık.”

Bu dönemlerde en çok zararı dezavantajlı grupların gördüğünü, Anadolu’nun kadınları, çocukları, yaşlıları ve engellilerin yok sayıldığını belirten Şahin, Türkiye medeniyetinde ayrımcılık, ırkçılık, cinsiyet ayrımcılığı olmadığını, ödevini yapan, ehliyet ve liyakatini almış herkesin bu sorumlulukta söz sahibi olacağını vurguladı.

"BU YOLCULUKTA ANADOLU KADINLARININ ESERİ OLACAKTIR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yola çıktıklarında güçlü bir yerel yönetim, kuvvetli bir teşkilat yapısı ve 76 milyonu kucaklayan bir anlayışla yolculuğun başladığına dikkati çeken Şahin, “Kadınıyla, erkeğiyle herkes bu yolculukta, nesne değil, özne olacaktır, diye bu yolculuk başladı. ‘Kadına karşı ayrımcılık ırkçılıktan beterdir’ diye bu yolculuk başladı. Ve önce çocuk, önce kadın eğitimde, sağlıkta, istihdamda, karar mekanizmasında önceliklerimiz belliydi” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptığı dönemde çok önemli yasalar çıkardıklarını hatırlatan Şahin, en önemlilerinden bir tanesinin kadına karşı şiddette mücadele kapsamında çıkarılan İstanbul Anlaşması olduğuna işaret etti.

Yeni, büyük, öncü Türkiye yolculuğunda herkesin bir tuğla koyduğunu, temellerin sağlam atıldığını ifade eden Şahin, “Hiçbir engeli tanımadan, hep birlikte el ele vererek gönül gönülle, bu yolculuğa gidiyoruz. Bütün yüreğimle inanıyorum ki bu yolculukta, yine kadınların, Anadolu kadınlarının eseri olacaktır” diye konuştu.

Başkan Şahin’in konuşması ayakta alkışlanırken Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başkan Şahin’e etkili konuşmasından dolayı teşekkür etti.

Program sonunda Başkan Fatma Şahin’e başarılı çalışmalarından dolayı Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından plaket takdim edildi.

"Yerel Yönetimlerde Kadın" programına Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve Türkiye’nin birçok ilinden belediye başkanları ve kadın STK temsilcileri de katıldı.