Şahinbey Belediyesi, Evlilik Okulu’nu başarıyla tamamlayan evli çiftler için sertifika ve ödül töreni düzenledi.

Şahinbey Belediyesi, insan odaklı çalışmalarına devam ediyor. Şahinbey Belediyesi, 2009 yılında başlattığı ‘Evlilik Okulu’ projesi kapsamında bugüne kadar 5 bin 73 kişiye kurs verdi. Evlilik Okulu’nda açılan son kursu hiç aksatmadan başarıyla tamamlayan 187 çifte çamaşır makinesi hediye edildi.

Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Evlilik Okulu’ sertifika ve ödül törenine konuşmacı olarak katılan SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, 48 yıllık mutlu evliliğinin sırrını genç çiftlere anlattı.

‘Evlilik Okulu’ projesiyle; aile içi iletişim problemlerinin azaltılması, topluma faydalı ve sağlıklı bireylerin yetişebilmesi için ailede sevgi ve saygının arttırılması, aile içi çatışmaların azaltılıp mutlu evliliğin sırlarının ailelere öğretilmesi amaçlanıyor.

‘Evlilik Okulu’ sertifika ve ödül töreninde konuşan Şahinbey Belediyesi Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, şunları söyledi:

“5 yıl önce göreve başladığımızda belediyeciliğin sadece yol, kaldırım, park, asfalt yapmaktan ibaret olmadığını; en önemli hizmetin insana olduğunu, insanın mutluluğunun toplumun mutluluğu anlamına geldiğinden hareketle Türkiye’de ilk defa 2009 yılında evlilik okulu projesini başlattık. Bu anlamda biz, aileyi çok önemsiyoruz. Toplumun en küçük bireyi aile. Çekirdek. O sağlam olursa toplum da ona göre sağlam oluyor.”

“Dinimiz aileye ve evliliğe çok büyük önem vermektedir” diyen Tahmazoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Cenap-ı Hakkın en sevmediği helal boşanmak. Fakat son zamanlarda maalesef baktığımız zaman ciddi anlamda boşanmalar artmaktadır. Bakıyorsunuz eşler, çok basit sebeplerle hemen evlilik hayatlarına son verebiliyorlar.

2013 yılında yani geçen yıl Türkiye’de evlenen kişi sayısı 600 bin 138 çift, boşanan maalesef 125 bin 305 kişi. Bu rakam Gaziantep’te evlenme olarak 24 bin 98 kişi, boşanma 3 bin 138 kişi. Boşanmalardan maalesef en büyük zararı da çocuklar görüyor. Bu yüzden biz özellikle mutlu bir toplum, huzurlu bir aile ve boşanmaları da ortadan kaldırmak adına bu evlilik okulu projesini başlattık.”

Şahinbey Belediyesi bünyesinde Kadın ve Aile Müdürlüğü kurduklarını söyleyen Başkan Tahmazoğlu, bireysel aile danışmanlarıyla hizmet verdiklerini kaydetti.

‘Evlilik Okulu’ projesine paralel yürütülen ‘Hoş Geldin Bebek’ projesi kapsamında 23 bin bebeğin ziyaret edildiği bilgisini paylaşan Başkan Mehmet Tahmazoğlu, toplum yararına olan bu projelerin devam edeceğini söyledi.

KONUKOĞLU, 48 YILLIK EVLİLİĞİNDEN EDİNDİĞİ TECRÜBELERİNİ ANLATTI

SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, mutlu ailelerin yetiştireceği sağlıklı ve huzurlu çocukların, Türkiye’nin geleceğinin mimarları olacağını söyledi.

Sözlerine, “Mutlu evliliğin formülü kısaca ‘itaat et, rahat et’ olarak tanımlayabiliriz. Ama elbette ki olay bu kadar basit değil” diye esprili bir benzetme ile başlayan Konukoğlu, şöyle devam etti:

“Mutlu aile mutlu toplumun çekirdeğidir. Mutlu toplum ise güçlü, müreffeh, huzurlu ülkenin yapı taşıdır. Her şey mutlu ailede başlar. Mutlu evlilik sevgiyi, saygıyı, fedakarlık yapmayı ve empati kurarak iletişim kurmayı gerektirir.

Tartışma olmayan aile olmaz. Ancak en uzun süren kızgınlığınız 3 saati geçmesin. Anneleriniz, babalarınız dahil hiç kimsenin sözünü kapıdan içeriye koymayın, kapının dışında kalsın. Birbirinize güvenin, kimsenin sözü ile hareket etmeyin.

Birbirinizin ailesini kendi aileniz olarak görün, aynı sevgi ve saygıyı gösterin. Damadın annesi babası gelinini kızı, kızın annesi babası damadını oğlu gibi görmeli. Kız anneleri kızlarının evine karışmamalı, müdahil olmamalı.”

Konukoğlu, genç çiftlere mutlu evlilik için şu önerilerde bulundu:

“Size uygun olmayan, hoşunuza gitmeyen her harekete kusur olarak bakmayın. Eşinizin olumlu yönlerini görün. Kusursuz insan arayan yalnız kalır. Kusursuz insan arayan önce kendine bakmalı. Kendi kusurunu bilen, başkasında kusur aramaz. Kusur arayacağınıza, kusurlarınızı örtün.

Evlilik bir yol arkadaşlığıdır. Başarıda aile ortamındaki huzurun payı çok büyüktür. Yüz yüze bakacağınızı unutmayın. Son sözü ilk söz olarak söylemeyin, hatta son sözü hiçbir zaman söylemeyin. Gönül kırmayın. İncinseniz de incitmeyin. Ailede anne ve baba arasındaki huzursuzluk doğrudan doğruya çocuklara yansır. Çocukların yanında hiç tartışmayın. Kavga etmeyin, birbirinize kötü ve kırıcı söz söylemeyin.

Eşler arasındaki huzursuzluk çocuğu kaybetmek demektir. Huzursuz ortamda büyüyen çocuk saldırgan, uyumsuz, sorunlu ve başarısız olur. Siz sonra mutluluğu yakalasanız dahi, o çocuk kolay kolay mutluluğu yakalayamaz. Öfkeli anınızda annenizi, babanızı ve kardeşlerinizi arayıp, birbirinizi şikayet etmeyin. Sonra siz iyi olursunuz, onlar o anda duyduklarını unutmazlar. Kaynana ve kayınbabalar, çocuklarının evindeki tartışmada kesinlikle taraf olmamalı.”

Konuşmasının ardından genç çiftlerin soruları da yanıtlayan Konukoğlu’na, Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu teşekkür plaketi takdim etti.