Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Çizgi Ötesi Topluluğu tarafından Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tanç’ın konuşmacı olarak katıldığı “Ariflerin Dilinde Türkçe” adlı konferans düzenlendi.

Konferansta dilin kültürün bir aynası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tanç, dil denildiğinde kültürün aynası, yansıtıcısı olarak düşünmek gerektiğini belirterek, dil bilimcilerin dil konusunda düşünür olan herkesin dili bu şekilde değerlendirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Tanç, “Hayat anlayışımız, yaşamımız, dünyaya bakışımız, algılayışımız, değer verişimiz, nelerden hoşlanıyoruz, hoşlanmıyoruz, neleri tercih etmemiz, neyi ötelememiz gerekiyor gibi bütün değerlerin tamamı dilde saklıdır. Bir toplumun diline bakarak o toplumun neler düşündüğünü, nasıl yaşadığını anlayabiliyor ve kavrayabiliyoruz. Bu nedenle dil çalışmaları tarihin ilk dönemlerin beri pek çok medeniyet oluşturmuş toplumlarda ciddi anlamda ele alınmış” dedi.

Prof. Dr. Tanç, diller üzerine ilk olarak dil bilgisi kitapları yazıldığını ve bu kitapların dilin doğru anlaşılması, doğru bir şekilde topluma ulaştırılması ve öğretilmesi amacıyla yazıldığını ifade ederek, “Doğru öğrettiğiniz dil törelerimizin, geleneklerinizin, göreneklerinizin, inançlarınızın ve hayatınızın tüm katmanlarınıza ait değerlerinizin doğru olarak kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlar. Bu amaçla dil, toplumlarda son derece önemlidir” diye konuştu.

Türk dilinin tarihimizle, millet olma ve milli olgu kavramımızla birlikte oldukça eski dönemlere dayandığını hatırlatan Prof. Dr. Tanç, “Türkçenin 7 bin yıllık geçmişi var. İlk yazılı metinlerimiz 735-745 tarihleri olarak bilinen Göktürkler dönemine kadar gidiyor. Edebi bir dil olarak kültürümüzü anlatan ve kültürümüze dair pek çok olguyu, kavramı ve manayı bize ulaştıran ilk metinler Göktürklerden kalma Orhun Abideleri ya da Göktürk yazıtları olarak bildiğimizi metinlerdir” diyerek, bu metinlere bakıldığında, dilin kültürün aynası olma yönündeki işlevini son derece iyi kavranabileceğini belirtti.

Çizgi Ötesi Topluluğu Başkanı Mehmet Raşit Taş ise, topluluğun sosyal sorumluluk proje kapsamında başlattığı kitap kumbaraları için destek beklediğini ve bu yıl topluluklara üye kayıtlarının internet üzerinden yapıldığını bildirdi.