Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda Prof. Dr. İsmail Kara tarafından “Cumhuriyet Türkiyesi’nde Bir Mesele Olarak İslam” konferansı verildi.

Kadın, Aile ve Gençlik Merkezleri (KAGEM) tarafından düzenlenen konferansın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Bayraktar, tartışmaların, düşüncelerin, fikirlerin ortaya konduğu platformların ülkenin geleceği açısından son derece önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Bayraktar, “Bu meseleleri kendi içimizde konuşmaz, hazmetmez, gerekli refleksi göstermezsek birileri bizim adımıza başka zeminlerde, ortamlarda ve muhakkak aleyhimize çıkacak şekilde yorumlayıp ortaya çıkabilmektedir” dedi. Bugün DEAŞ ile İslam’ın özdeşleştirildiği algısının oluşturulmaya çalışıldığını kaydeden Prof. Dr. Bayraktar, "IŞiD ile İslam özdeşleşmez. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Prof. Dr. İsmail Kara, İslam’ın ruhunu bize anlatacak. Yanlış anlaşılmaya meyil verecek noktalara değinecek biz de bizden kaynaklı hataları gözden geçireceğiz. Bizden kaynaklı hataları yapmayacağız. Gerçek İslam’ı, İslam’ın ruhunu, özünü dünyaya barış ve kardeşlik getirmek olduğunu hep beraber haykıracağız" ifadelerini kullandı. Cumhuriyet Türkiyesi’nde Bir Mesele Olarak İslam başlığının iki ciltlik kitabının adı olduğunu ifade eden Prof. Dr. İsmail Kara, İslam’ın bir problem oluşunun hem Türkiye’de hem İslam dünyasında modernleşme hadisesiyle 19. yüzyılda başladığını fakat bunun kaynaklarının 18. yüzyılın son çeyreğine kadar çıktığını aktardı. Prof. Dr. Kara, “İslam ülkelerinde bu arada Osmanlı topraklarında modernleşme meselesiyle din meselesi arasında nasıl bir ilişki kurulacak? Ana problem, bugün de burasıdır” dedi.

Kara, batı tecrübesinde modernleşmeyle din arasındaki ilişkinin birbirinden gittikçe uzaklaşan bir ilişki olduğunu vurguladı.