Kısa adı TUTAP olan Türkiye Turizm ve Tanıtım Platformu tarafından çekimleri süren Dünya Mirası Listesinde Türkiye’nin Gururu Gaziantep’in yapılan çekimlerine katılan Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Şef Tahir Tekin Öztan Gaziantep Yemekleri ve Gaziantep’in sosyal yaşantısıyla ilgili bilgiler verdi.

Gaziantep Mutfak kültürünün birçok yemeğini kendi elleriyle hazırlayan Tahir Tekin Öztan Gaziantep’in bir gastronomi merkezi olabilmesi yolunda dernek olarak yurt içi ve yurt dışı tanıtım faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade etti. Çekimleri Gaziantep’te devam eden Dünya Mirası Listesinde Türkiye’nin Gururu Gaziantep belgeseli için kolları sıvayarak Gaziantep yemeklerini büyük bir ustalıkla yapan Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Şef Tahir Tekin Öztan yemeklerin insan sağlığı için önemini de anlatmayı ihmal etmedi. 2015 yılı içerisinde TRT’ye ait birçok kanalda gösterime girecek olan Dünya Mirası Listesinde Türkiye’nin Gururu Gaziantep belgeseli için büyük özen gösteren proje yönetmeni Fikret Yıldız TUTAP tarafından yürütülmekte olan, birçok kurum ve kuruluşun desteklediği Dünya Mirası Türkiye Projesinin büyük önem taşıdığını belirterek bu çalışmada Gaziantep’in yeni ve öneminin de büyük olduğunu belirtti.

Proje kapsamında Gaziantep’te birçok alanda çekimler yaptıklarını da sözlerine ekleyen Yıldız Gaziantep mutfak kültürüyle ilgili yapılan çekimlerde Tahir Tekin Öztan’ın büyük desteğini gördüklerini belirtti. Amaçlarının Gaziantep’i en iyi şekilde doğru kaynaklarla tanıtmak olduğunu da sözlerine ekleyen Proje Yönetmeni Fikret Yıldız, “Gaziantep tarihi bakımdan ve günümüze ulaşan eserleri ile zengin bir mirasa sahip ve buna paralel özellikleriyle her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı Turisti ağırlayan bir turizm şehridir. Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası aday listesinde yer alan 52 merkezinden iki tanesinin yer alması Gaziantep’in Dünya Ülkeleri arasında tanınmasına büyük katkı sağlayacak önemli bir unvandır. UNESCO Dünya Mirası listesine aday Zeugma Antik Kenti ve Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi Gaziantep’in tanıtımında büyük katkı sağlayacak zenginliğe sahip önemli iki merkezdir. Bunlara paralel olarak yürüttüğümüz çalışmalarda sadece bu iki kültür merkezini değil, Gaziantep’in en az bunlar kadar önemli diğer kültürel merkezlerini ve sosyal yaşamını da belgelemeye çalışıyoruz. Çalışmalarımız tamamlandığı zaman 2015 yılı içerisinde birçok ulusal TV kanalında önemli oranda yer bulacağı gibi TRT’de de periyodik olarak yayınlanacaktır. Gaziantep kültürü içerisinde elbette yemek kültürü önemli bir yere sahiptir ve burada gördüğümüz Gaziantepli bu kültürüne sahip çıkmaktadır. Tahir Tekin Öztan’ı çalışmalarımıza verdiği destek yanında Dünya Kültürüne kazandırdığı Yemiş Han ve Şirehan’dan dolayı da ayrıca kutlamak istiyorum” dedi.

"GAZİANTEP İÇİN HER ZAMAN HER YERDE VARIZ"

Temel amacının Gaziantep’in bütün yönleriyle tanıtılmasına destek vermek olduğunu ifade eden Tahir Tekin Öztan ise, uzmanlık alanı olan yemekler konusunda bu güne kadar iki ayrı kitap yayınladığını, dünyanın birçok ülkesinde gerek Anadolu Mutfak Kültürünü gerekse Gaziantep Mutfağını tanıtmak için birçok projeye imza attığını ifade ederek “Dünya Mirası Türkiye” projesini yürüten proje yönetmeni Fikret Yıldız ve ekibini yürekten kutluyorum. Tanıtım için bizler her zaman her yerde üzerimize düşeni yapacağız. Gaziantep tanıtıldıkça daha çok turist alacaktır, bölgemiz ve kültürlerimiz tanıtıldıkça dünyanın ilgisini çekmeye devam edecektir. Tanıtım faaliyetlerimizi yurt içi ve yurt dışında sürdürüyoruz. Yaşayan kültürel mirasımıza sahip çıkmak, tanımak, tattırmak ve tanıtmak zorundayız.” dedi.

Türkiye Turizm ve Tanıtım Platformu tarafından çekimleri süren Dünya Mirası Listesinde Türkiye’nin Gururu Gaziantep’in tanıtım çekimlerinin tamamlanmasının ardından hazırlanacak olan belgeselin 2015 yılı içerisinde TRT’nin bütün kanallarında periyodik olarak yayınlanacağı da açıklandı.