Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sağlık sektöründe yerli ve üretim için yeni yatırım modelleri oluşturabilmek ve buna destek verilmek amacıyla “Sağlık sektöründe yerli üretim için yeni yatırım modelleri” paneli düzenledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Belediye Meclis Salonunda yaptığı konuşmada, eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette insanı merkeze alan bir bakış açısıyla bugüne kadar geldiklerini söyledi. Belediye olarak, yol, su, konut, yeşil alan, kaldırım, turizm gibi konuların yanı sıra özellikle eğitim ve sağlık alanları üzerinde yapılacak çalışmaları da kendi görev alanları içerisinde konunun takipçileri olduklarını belirten Şahin, şöyle konuştu: “Hem kalkınma hedeflerimizin açısından, hem de yeni dünya düzeninde inovasyonu, AR-GE’yi, sağlık teknolojilerine daha hakim bir Türkiye’yi başarabilmek adına hepimize düşen işler var. Bugün bütün kesimler burada, hem teorikte, hem pratikte bu işe kafa yoran herkes burada, bakanlık burada, yerel yönetimler burada. Buradan çıkan görüş ve öneriler doğrultusunda yapılacaklar, eylem planları üzerinde de biz Büyükşehir Belediyesi olarak sizlerin görüş ve önerileri doğrultusunda bunun takipçisi olup, biran önce bu eksikliklerin giderilip tamamlanması ve hedefimiz olan ‘mutlu insan, faydalı insan, sağlıklı insan, sağlıklı toplum’ hedefine hep beraber ulaşmak dileğiyle bu toplantıya sahiplik ediyoruz” dedi.

Gaziantep’in sağlık alanında girişimci bir kent olduğunu, alt yapısının güçlü olduğunu ifade eden Şahin, Sağlık Bakanlığı’ndan gelecek talep ve önerilere cevap verebilecek kapasiteye sahip oldukların kaydetti. Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Yatırım Modelleri Daire Başkanı Züfer Arslan da, sunum eşliğinde “Sağlık Sektöründe Yerli Üretim İçin Yeni Yatırım Modelleri’ni anlattı.

OFFSET’İN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ

Sağlıkta OFFSET ve sanayi işbirliği uygulamalarıyla ilgili bilgi veren Arslan, Türkiye’nin en büyük sıkıntılardan bir tanesinin, orta üstü ve ileri teknolojilerinin durumu henüz gelişmemiş olduğunu vurguladı. Sağlık Bakanlığı’nı OFFSET uygulamalarıyla ilgili bir daire başkanlığı kurduğunu belirten Arslan, şöyle konuştu:“Burada organizasyon, eğitimi ve altyapısıyla ilgili çalışmalar yapıldı. Burası tam bir okul statüsünde diyebilirim, eğitim koleji gibi. Yani OFFSET Türkiye’de bilinmediği için OFFSET nedir? nasıl uygulanır? Uluslar arası pazarlıkta nasıl yapılır? Yeni elamanlarımıza bunları kazandırarak, bütün dünyadaki gelişmiş teknoloji üreten firmaların tamamıyla simülasyon yaptık. Amaç, Türkiye’deki yatırımcıya, yerli üreticiye bu teknolojileri nasıl kazandırabiliriz ve nasıl alabiliriz” dedi.

Türkiye’nin en büyük harcama kalemlerinden bir tanesini sağlıktaki harcamaların oluşturduğuna dikkat çeken Arslan, özellikle haberleşme alanın olmak üzere 2011 verilerine göre 135 milyar dolarlık gelecekte bir pazarın sağlıkta göründüğünü belirtti. Söz konusu rakamın bugün ki endekse konulduğunda 750, 780 milyar dolarlık bir pazardan bahsedildiğine işaret eden Arslan, “Böyle bakıldığı zaman öncelikli olarak Sağlık Bakanlığı olmak üzere, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda OFFSET’te alımlar kaçınılmaz olarak önümüze çıkıyor” dedi.

YERLİ ÜRETİM İÇİN ÜRÜNLERE OFFSET UYGULANMALI

OFFSET’in öncelikle yurt içinde üretimi olmayan, orta üstü ve ileri teknolojilerin Türkiye’ye kazandırılması amacıyla, kamu alımlarının yüksek miktarda alım yaparken, alımı yapan ülkenin ekonomisi ve sanayisinin bozulduğuna dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti: “Satın aldığımız ürünü sadece OFFSET dışında aldığımız zaman sürekli, yurtdışına bağımlı olmakla beraber, tekrar alınabiliyor. Öyleyse OFFSET yöntemiyle tedarikini yapacağımız ürünlerin birde OFFSET Sözleşmesine koyarak, OFFSET yatırımını Türkiye’ye getirerek, ülkemizde bozulan ekonomi dengesini iyileştirmek, zarar gören sanayinin zararını telafi etmek, cari açığın çözümüne katkı sağlamak, istihdamı artırmak için bir yöntem olarak bakıyoruz” diye konuştu. Sivil OFFSET kavramının dünyada ilk olduğunu ve bu uygulamanın sadece savunma sanayisinde yapıldığını belirten Arslan, 2023 vizyonuna hedefler koyduklarını, bu hedefler doğrultusunda ilaç, tıbbi cihaz, aşıda, yenileşme orantısını artırmak, üretileni hem ihtiyaçlara göre karşılamak, hem de ihracat potansiyeli oluşturmak istediklerini söyledi. Sunumun ardından, katılımcıların sorularını cevaplayan Arslan’a Başkan Şahin, bakır tepsi hediye etti.

Bu arada panelin sonunda Gaziantepli sağlık firma yetkilileri ile medikal ve sağlık sektöründe bir “çalışma grubu” oluşturulmasına karar verildi. Çalışma grubu, Gaziantep’te sağlık sektöründeki yeni yatırımlar hakkında bilgiler ve projeler üzerinde çalışmalar yapacak.