Gaziantep’teki Büyükşehir İstasyon Parkına, tematik ve yenilikçi uygulamalar ödülü verildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanarak hizmete sunulan “Büyükşehir İstasyon Parkı” Plant Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Dergisinin Tematik Ve Yenilikçi Uygulamalar Ödülü kategorisinde ödül aldı. Ödül sahiplerinin belirlenmesi için oluşturulan seçici kurulda 9 kişi bulunuyor. Kuruldaki üyelerden 5’i akademisyenlerden, diğerleri ise üreticiler ve STK’lardan oluşuyor.. Ödüller 4 dal ve 32 kategoriden oluşuyor. 32 kategori içinde bu şartları uymakla beraber 2 günlük elemeden sonra dereceye girenler belirleniyor.

Yarışma hakkında

Süs Bitkisi ve Peyzaj Mimarlığı sektörünün prestijli ödülü olan “Plant Ödülleri 2015-2016” 2 yılda bir düzenleniyor. Sektöre vizyon katmayı amaçlayan yarışma ile sektörün en iyileri belirlenirken, ödüllerle de diğer üreticilerin teşviki hedefleniyor.

İstasyon Parkı projesi

Yıllardır miting ve özel kutlamaların yapıldığı İstasyon Meydanı artık daha canlı ve göreselli bir şekilde “Büyükşehir İstasyon Parkı’ olarak Gazianteplilere hizmet veriyor. Toplamda 72 bin metrekare alan üzerine kurulan parkın 26 bin metrekaresi yeşil alan oldu. Yaklaşık 9 bin metrekare alan olan Gar Meydanı ise yenilerek park alanına dahil edildi. Anıtsal- tarihi degeri olan bu meydan yenilenerek, modernize edilerek hayat buldu. Parkın hemen yanı başında bulunan ve terk edilmiş olan eski lojmanlar restore edilip yeniden fonksiyonlandırılarak tarihi değeri açısından yaşatılmaya devam ediliyor. Parkın içinde ayrıca, Devlet Demir Yollar’ından temin edilen gerçek vagon ve lokomotifler kafeteryalara dönüştürüldü. Lokomotif ve alanın konseptine uygun heykellerle meydana canlılık kazandırıldı ve meydanın anısı yaşatılmaya devam ediliyor. Meydanda yapılacak tören ve kutlamalara istinaden, Türk bayrağının renklerini taşıyan asma-germe membranlar da yapıldı. İstasyon Parkı içinde ayrıca, macera(adrenalin) parkı, splash park-su oyun alanı, çocuk oyun parkları, fitness alanı, koşu yolu, yürüyüş yolları, basketbol, voleybol, çok amaçlı saha, mini halı saha, süs havuzları ve su oyunları, asma-germe rengarenk membranlarla gölgelik alanlar ve oturum alanları, oturma-dinlenme mekanları, restoran-kafe, mescid, büfe-satış birimi, kent mobilyaları da bulunuyor. Alana toplamda 900 adet ağaç, 8 bin adet ağaççık ve çalı da dikildi. GAR alanına yapılan parkın ilk etabı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin’in girişimleri ile yeniden hayat bulmuş oldu. İlk etabı biten parkın ilerleyen zamanlarda diğer etaplarıyla bütünleşince İpekyolu güzergahı boyunca Gaziantep halkına kazandırılmış en nitelikli park ve meydanlardan birisi haline gelecek.