Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, göreve geldikleri ilk günden bu yana ana gündem maddelerinin hep Antep fıstığı olduğunu belirterek,"Şehrimizin ismini taşıyan yegane ürünümüzün üretimde kalite ve rekoltesinin arttırılması için çaba sarf ediyoruz" dedi.

GTB tarafından GATEM fıstıkçılar sitesinde yaptırılan irtibat bürosu düzenlenen törenle hizmete açıldı. Fıstıkçılar sitesi esnafının talepleri doğrultusunda yaptırılan irtibat bürosunun açılışına, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı İlhan Eralp, GATEM Esnaf ve Sanayici Yöneticileri Birliği Başkanı Enver Bal, Fıstıkçılar Sitesi Başkanı Ali Demir, GTB Meclis ve Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra çok sayıda fıstık üreticisi ve komisyoncusu katıldı.

Tiryakioğlu, irtibat bürosunun açılışında yaptığı konuşmada, borsamızda 11 tane farklı meslek gurubumuz var. Ama bunlardan bir tanesi var ki şehrimizin ismiyle anılan Antep fıstığımızı temsil ettiği için yanımızda farklı bir yeri ve önemi var" dedi.

Göreve geldikleri ilk günden bu yana Antep fıstığının, kayıt altına alınarak, teşvik sistemi içerisinde yer alması için çaba harcadıklarını anlatan Tiryakioğlu şöyle devam etti:

"24 Mayısta borsamızın girişimleri, diğer oda ve sanayi kuruluşların da destekleriyle ’Antep fıstığı Ortak Akıl Heyeti’ kurarak Tarım Bakanlığı nezdinde girişimlerimize başladık. Gaziantep Milletvekillerimizin de katılımlarıyla Ankara’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker’le bir görüşme yaptık. Orada Antep fıstığında yaşanan sorunları ve beklentilerimizi Gaziantep heyeti olarak tek tek dile getirdik. Antep fıstığı için belki de şu ana kadar atılmış en büyük ve en ciddi adımı hep birlikte bu şekilde atmış olduk. Antep fıstığı üzerine Bakanlık düzeyinde sürdürdüğümüz diğer bir çalışma ise Ankara’da Tarım Bakanlığı Müsteşar yardımcımız Hadi Tunç’un katılımıyla gerçekleştirildi. Burada Antep fıstığı Eylem Planının oluşturulmasına yönelik ilk görüşmeleri yaparak bu planın acilen hayata kazandırılması için gerekli olan startı verdik. Bunun yanı sıra 31 Ağustos tarihinde şehrimiz de fıstıkla ilgili tüm paydaş kurumlarımızın da katılımıyla rekolte tahmini üzerine bir çalıştay düzenledik. Stokçuluğun ve kayıt dışının önüne geçilebilmesinde önemli gördüğümüz bu toplantıya Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Sığırcı başkanlık etti."

Antepfıstığının katma değeri yüksek bir ihraç ürünü olabilmesi için yurt dışında da çalışmalar yürüteceklerini kaydeden Tiryakioğlu, Antep fıstığı için teknik inceleme heyeti oluşturduklarını dile getirdi.

Antep fıstığı ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan alanında uzman kişilerin yer aldığı heyetin Aralık ayı içerisinde İran ve Amerika’da çeşitli incelemelerde bulunacağını söyleyen Tiryakioğlu, “Bu ülkeler bildiğiniz gibi Dünya pazarlarındaki en büyük iki rakibimiz. Heyetimiz bu ülkelerde Antep fıstığı üretimi, işlenmesi ve pazarlanması konularında yerinde araştırmalarda bulunacaklar. Amacımız eksiklerimizi ve fazlalıklarımızı görerek ürünümüzün uluslararası alanlarda tanınırlığını ve ihracata olan katkısını arttırmak" dedi.

Öte yandan açılışı yapılarak hizmete giren GTB İrtibat Bürosunun Fıstıkçılar Sitesinde bulunan tüm tüccar ve üreticilere ait olduğunu belirten Tiryakioğlu, "Buraya gelin, sohbetinizi, ticaretinizi ve görüşmelerinizi burada yapın. Burası sizin için yapıldı ve burada yapılacak görüşmelerin dahi Antep fıstığına katkı sunacağına inanıyoruz" ifadelerinde bulundu.

Tiryakioğlu, konuşmasının ardından fıstık üreticilerinin ve işletmecilerinin sektörle ilgili sorularına yanıt verdi.