HKÜ Medya Kulübü, “Yeni Başlayanlar için Haber Yazma Atölyesi”nde medya profesyonelleri ile öğrencileri buluşturdu.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Medya Kulübü’nün Aralık ayı boyunca düzenlediği “Yeni Başlayanlar için Haber Yazma Atölyesi” sona erdi. Medya sektöründen profesyonellerin HKÜ öğrencileriyle buluştuğu atölyede katılımcılar, yazılı basından TV haberciliğine muhabirliğin farklı boyutlarını işin ustalarından öğrendiler. HKÜ Merkez Kampüs ile HKÜ Sürekli Eğitim Merkezi’nde düzenlenen atölye çalışmalarında haberin kaynakları, haber toplama, mecraya göre haber farklılıkları, haber yazım teknikleri, haber dili ve sayfa tasarımı gibi konularda temel gazetecilik eğitimi alan katılımcılar aynı zamanda öğrendiklerini uygulama fırsatı da buldular.

HABERİN FARKLI BOYUTLARI TARTIŞILDI

TRT Türk Yeni Gündem Programı Yapımcısı ve Sunucusu Mehmet Kancı’nın sunumuyla başlayan atölyenin ilk gününde medya sektörünün dinamikleri, sorunları ve genç adaylar için zorlukları tartışıldı. Kancı, TV haber formatlarını anlattıktan sonra öğrencilerden bir TV haberi yazmalarını istedi ve daha sonra haberler hep birlikte incelendi. TRT muhabirlerinden Dr. Engin Başçı’nın konuk edildiği atölye çalışmasında da ‘Neden haber yapmalı?’ sorusuna cevaplar aranırken haber örnekleri hep birlikte incelendi. Söyleşi ve röportaj tekniklerinin benzerlikleri ve ayrıldıkları noktalar ile ilgili detaylı bilgilerin verilmesinden sonra katılımcılara uygulama yapma fırsatı verildi.

Haber yazma teknikleri konusunda birçok temel kitabı bulunan Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kemal Aslan, bir tam gün boyunca katılımcılarla haber yazımı üzerine atölye çalışması gerçekleştirdi. Eylem ve söylem haberleri arasındaki temel farkları açıklayan Aslan, birçok örnek vererek haber yazmanın farklı biçimlerine ve tarzlarına değindi.

Sabah Gazetesi Okur Temsilcisi ve Yazarı İbrahim Zahit Altay, gazete ombudsmanlığının gelişiminden bugün gazetede nasıl bir görev yüklendiğine dair bilgiler verirken haber etiği, kişi haklarının korunarak haber yapılması, haberin mantıksal düzlem üzerine oturtulması konularında örnek haberleri inceleyerek doğru ve etik haberin çerçevesini çizdi. Vivahiba’nın kurucu ortağı gazeteci Hıdır Geviş’in konuk olduğu atölyede yurttaş gazeteciliği konusu ele alındı. Katılımcılara özgür haberin nasıl yapılacağı; haberin yapılma ve dağıtılma aşamasında iletişim teknolojilerinin nasıl kullanılabileceği ile ilgili bilgiler verildi ve iletişim teknolojilerinin haber için sunduğu sınırsız imkanlar katılımcılarda hayranlık uyandırdı. Atölye çalışması katılımcılar tarafından haberleştirilip ilk özgür haber paylaşımları yapıldı.

Habertürk Gazetesi Spor Servisi Görsel Yönetmeni ve sayfa tasarımı alanında birçok ödülün sahibi İbrahim Savaş Sarıdağ, gençlere kendi tecrübelerinin yanı sıra yazılı basın için sayfa tasarımının önemini, kurallarını, dünyadan ve Türkiye’den örnekleri anlattı.

“BİZE DOĞRU HABERCİLİĞİ ÖĞRETTİ”

Atölyeye katılan öğrenciler, yeni bilgilerle donanmanın yanı sıra medya sektörüne ve gazetecilik mesleğine ilişkin akıllarına takılan sorulara da yanıt buldular. Medya Kulübu Başkanı Mithat Aladağ, “Medya Atölyesi’nin katılımcı arkadaşlar için çok verimli olduğuna inanıyorum. Medya sektörünün markalaşmış kurumlarında çalışan konuklarımız bizlere çok değerli tecrübelerini ve bilgilerini aktararak yapacağımız işe kendimizden daha emin bir şekilde bakmamızı sağladılar" şeklinde konuştu.

Görsel İletişim Tasraım Bölümü öğrencisi Ruken Deniz de atölyeyle ilgili olarak şunları söyledi: “Daha önceden bir izleyici olarak izlediğimiz haberlerin nasıl yapıldığını, püf noktalarını ve habere başka bir gözle bakmayı öğrendim.”

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Medya Kulübü, 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı’nda faaliyete geçti. Görsel İletişim Tasarım Bölümü öğrencilerinin girişimiyle kurulan kulüp, medya atölyelerini sürekli kılmayı, iletişim ve tasarım alanlarında yenilikçi projeler üretmeyi hedefliyor.