Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin (GAİB) işbirliğiyle düzenlenen Türkiye İnovasyon Etkinlikleri Haftası’nda, Gaziantep Üniversitesi rüzgarı esti.

Etkinlik kapsamında açılan TİM Girişim Evi’ni Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun ile gezen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, öğrenci ve akademisyenlerce hazırlanan projelere övgü yağdırdı.

Etkinliklerin açış konuşmasında Gaziantep’in 6 milyar dolarlık ihracatıyla, 34 yıl öncesi Türkiye’nin ihracatını tek başına geçtiğine işaret eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, “Türkiye’nin AR-GE’ye inovasyona ayırdığı pay sürekli artıyor ve artamaya da devam etmelidir. Türkiye artık başkaları bir adım atarken, ‘Türkiye ne der?’ denen bir ülke haline gelmiştir. Türkiye artık edilgen değil, etken durumda. Hammadde ve enerjide olduğu gibi, inovasyon, teknoloji, Ar-Ge ve farklılaşmada çok güçlü adımlar atmalıdır. Bu konuda üniversitelere büyük görev düşmektedir” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de konuşmasında, Gaziantep’in ihracatının her zaman Türkiye’nin iki katı büyüdüğünü belirterek, “Bir Gaziantepli olarak bundan gurur duyuyorum” dedi.

İnovasyon Haftası Etkinlikleri kapsamında, Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu ile Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) işbirliğiyle düzenlenen ve Türkiye’nin çeşitli illerinden 128 tasarımcının projeleriyle katıldığı 5. Halı Desen Tasarım Yarışması’nın ödül töreni de gerçekleştirildi. Ödül töreninde ilk 20 dereceye girenlere teşekkür plaketi verilirken, 1. Olan Melisa Aslan’a 5 bin TL, ikinciliği kazanan Pelin Topuz’a 3 bin TL ve üçüncülük elde eden Zeynep Tuti’ye 2 bin 500 TL para ödülü Bakan Zeybekçi, Vali Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz tarafından verildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, bu anlamlı etkinlikten dolayı GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun’u kutladı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve protokol daha sonra Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nde yapılan TİM Girişim Evi’ni gezdi. Bakan Zeybekçi, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Türkay Dereli ve Cahit Bağcı’nın da aralarında bulunduğu grupla Gaziantep Üniversitesi lisan, yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından hazırlanan 10 projeyi inceledi. Aralarında, 3D Printer, Sesli Göz, Doğru Su Pompası, Bas-Geç-Üret gibi projelerle ilgili öğrencilerden bilgi aldı. Bakan Zeybekçi, bu inovatif çalışmalarından dolayı öğrenci ve üniversite yöneticilerini tebrik etti.

İnovasyon Haftası’nın ikinci gününde GAÜN Rektör Danışmanı ve İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Vural Özdemir’in ‘Sosyal İnovasyon ve Bilgi Ekonomisi’ konulu paneli salonu dolduran dinleyicilerden büyük beğeni aldı. Konuşmasında, Türkiye ve dünya ülkelerinin inovasyon ve Ar-Ge rakamlarıyla ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Vural Özdemir, Ar-Ge - İnovasyon ilişkisini değerlendirirken, “Ar-Ge ham petrol gibidir. Ar-Ge’ye yatırım yapıyorsanız direkt inovasyon yapıyor demek değilsiniz. Ar-Ge’nin inovasyona dönüşmesi için bir süreç vardır ve bu sürecin kolaylaştırılması gerekir. Bu nedenle, inovasyon üzerinde inovasyon yapılmalı. Türkiye’de gelişmekte olan TTO’lar bunun sağlanmasına yönelik önemli girişimler” dedi.