İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın 2014 2. Kalkınma Kurulu toplantısı, Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun başkanlığında Gaziantep’te gerçekleşti.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektörü ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, gelinen noktada geleceğe yönelik yapılan kalkınma planları ve gerçekleşen projelerle ülkenin yeni ufuklara doğru yol aldığını ifade etti.

Bölgenin bulunduğu coğrafyanın güvenlik, göç, savaş gibi faktörlerden etkilendiğini belirten Coşkun, bölge insanının yüz binlerce göçmene kucak açtığını vurguladı. GAP Bölgesi’nin GAP Projesi çerçevesinde geçmiş dönemlerde yapılan faaliyetlerle kalkınma indeksleri açısından önemli mesafeler alındığını ifade eden Coşkun, potansiyel değerleri ve girişimciliği harekete geçirecek mekanizmalara ihtiyaç duyulduğunun altını çizerek, öz kaynakların ve potansiyellerin sadece sermaye açısından değil, girişimcilik ve yenilikçilik açısından da ortaya koymak adına bir anlayış değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Devletin ön aldığı mekanizmaların uzun gelişme süreçlerine katkısının kısıtlı olduğunu ve yeni bir oluşuma ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Coşkun, şunları söyledi:

“Sosyal inovasyon ve teknolojik inovasyon anlayışının yerleşmesi konusunda dünyanın ayağa kalkmış durumda, ülkemizin de yeni fikirler, yeni girişimler ve yüksek eğitim seviyesi ile yol alması gerekiyor. Sosyal gelişmeler olmadan tek başına ekonomik göstergelerle gelişmiş ülkeler arasına giremeyiz.”

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan ise, ajansa ait kurumsal bilgiler ve Genel Sekreterlik faaliyetleri hakkında bir sunum yaptı. Kalkınma ajanslarının misyon ve vizyonundan bahseden Özkan, dünya örneklerine bakıldığında kalkınma ajanlarının belli bir bölgeyi kalkındırmak ana amacıyla kurulduğunu ifade etti. Ajanslarının asıl amaçlarının fonlama değil, bölgenin amaç ve hedeflerini ortaya koyarak bölgenin düşünce merkezi olması gerektiğini aktaran Özkan, ajansın 2014 yılında gerçekleştirilen faaliyetleri ve bölgeye aktarılan kaynaklar hakkında ayrıntılı bilgi vererek, ajansın 2015 yılı gelir ve gider bütçesi rakamlarını kurul üyeleri ile paylaştı.

Toplantıya; Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Türkay Dereli, Nizip Kaymakamı Harun Sarıfakıoğulları, Yavuzeli Kaymakam Vekili Ömer Faruk Güngen, Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin, KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Gökhan Doğan, İKA Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan ve Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinden Kalkınma Kurulu üyeleri katıldı.