Sekretarya hizmetleri Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından yürütülen Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) , tanıtımı üstlenilen ürünlerin dünya pazarlarında daha etkin yer alabilmesi için çalıştay düzenlendi.

MBTG Başkanı Surur Aydın’ın başkanlığında gerçekleştirilen üç aşamalı çalıştayda, öncelikle mevcut pazarların ve bu pazarların durumlarının analizi, ürün bazında kısa, orta ve uzun vadede hedeflenen ülkelerin belirlenmesi ve bu ülkelerde yapılması gereken tanıtım faaliyetleri konuşuldu.

MBTG Başkanı Aydın, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de 15 farklı tanıtım grubunun faaliyette bulunduğunu ve MBTG’nin diğer tanıtım gruplarından farklı bir sorumluluk üstlendiğinin söyledi. Konuşmasında ,makarna, bulgur, bakliyat ve bitkisel yağların ihracat rakamlarını değerlendiren Aydın, şöyle devam etti:

“Tanıtım grubumuzun geçen yılki ürün ihracatı ile bu yılki ihracatı arasında olumlu gelişmeler var. Bu konuda çok umutluyuz. Bitkisel yağlar 2013 yılının ilk 11 ayında 685 bin ton olan ihracatımız yüzde 5 artarak 790 bin tona ulaşmış ve ihracat değeri ise 950 milyon dolar civarında gerçekleşmiştir. Makarna ihracatımızda olumlu bir seyir göstermiş ve yüzde 4 artışla 470 milyon dolara yaklaşmıştır. Bakliyat ihracatı ise aynı dönemde yüzde 12’lik bir artışla 216 milyon doları aşmıştır. Bizi sevindiren önemli bir ürün ise bulgurdur. Tamamen bizim milli yiyeceğimiz olan ayrıca sağlıklı bir gıda ürünü olan bulgur yüzde 26’lık önemli bir artışla 110 milyon dolara yaklaşmıştır. Bu fevkalade önemli gelişmeler 2023 İhracat Hedeflerine ulaşma konusunda bizi oldukça sevindirmektedir.”

“2023 İHRACAT HEDEFLERİNE DOĞRU”

MBTG olarak Türkiye’nin 2023 hedefine katkı sunmak istediklerine dikkat çeken Aydın, “2023 yılına girildiğinde hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hacmine, kendi ürünlerimiz bazında katkı sağlamak için, dünya pazarlarını araştırıyoruz. Bunun için bazı ülkelerde yapılan fuarlara katılıyoruz. Fuarlar dışında da hedef ülkelerde ihracatçımızın önünü açacak girişimlerde bulunacağız. Bu konuda alım heyetleri, sektörel ticaret heyetleri yanı sıra görsel ve yazılı basında ürünlerimizin daha fazla yer alabilmesi için çalışmalar yapacağız” dedi.

MBTG kurulduğundan beri ilk defa dört ürün bazında çalıştay yapıldığını anımsatan Aydın, 2023 yılı ihracat hedefi için hep beraber çalışacaklarını kaydetti.

Çalıştaya makarna, bulgur, bakliyat ve bitkisel yağlar ürün gruplarından sektörün önde gelen üretici ve ihracatçı firma temsilcileri katıldı. Yaklaşık 40 firma temsilcisinin yanı sıra Ekonomi Bakanlığı adına İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Daire Başkanı Tayfun Kılıç, MBTG Başkanı M. Surur AYDIN, Başkan Yardımcısı Selami Memiş, MBTG üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen çalıştayda, her bir ürün grubuna yönelik tanıtım grubunca yurt dışında yapılabilecek faaliyetler üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu. Moderatörlüğünü Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram’ın üstlendiği çalıştayda ürün grupları genelinde tanıtımların kısa vadede Rusya, ABD ve Çin pazarına yoğunlaştırılması üzerinde bir görüş birliğine ulaşıldı. Çalıştay sonucunda her bir ürün grubuna ilişkin kısa, orta ve uzun vadede hangi hedef ülkelerde ne tür tanıtım faaliyetleri yapılması gerektiği konusunda bir yol haritası ortaya konuldu.

Çalıştayın son günü bir değerlendirmede bulunan Aydın, çalışmaların oldukça verimli geçtiğini ve amacına ulaştığını söyledi. Sonuçlarının en kısa sürede bir rapor haline getirilerek firmalarla paylaşılacağını ifade eden Aydın, ilk defa yapılan bu çalıştayın devamının geleceğini vurgulayarak katılan firma temsilcilerine teşekkür etti.